Najveće tržište na svetu "gladno" naše hrane - crni tartuf na kineskom meniju


Najviše od nas kupuju meso i ulje, izvoz u Kinu samo 0,3% ukupnog

Iz Kine uvozimo sve i svašta, pa gotovo da nema proizvoda koji se kod nas može kupiti a da nije poreklom iz Kine. A šta izvozimo u Kinu?

Srbija, kao veliki poljoprivredni proizvođač, ima mnogo toga da ponudi na međunarodnom tržištu, od velikih količina pšenice i kukuruza, do ekskluzivnih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Međutim, tržište NR Kine je specifično, a kao što ćemo videti, takve su i neke procedure u vezi sa izvozom, pogotovo hrane, u tu zemlju.

Najviše od nas kupuju meso i ulje, izvoz u Kinu samo 0,3% ukupnog

Najznačajniji proizvodi u izvozu u Kinu lane su bili meso (1.654 tone), sojino (1.953 tone) i suncokretovo ulje, vino, cigarete i proizvodi od duvana, voće, pivo, hleb i peciva, sokovi od voća i povrća i mnogi drugi.

Ukupna vrednost izvoza prehrambenih proizvoda iz Srbije u Kinu u 2019. iznosila je svega 10,5 miliona dolara. Ipak, to je 3,7 puta više nego 2019. i čak 5,3 puta više od petogodišnjeg proseka.

Vrednost izvoza u Kinu u 2019. čini 0,3 odsto vrednosti ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije.

Iz Ambasade Kine u Srbiji rekli su za B92.net da je razlog to što je tradicionalno srpska industrija prehrambenih proizvoda okrenuta ka evropskim zemljama. Međutim, poslednjih nekoliko godina, izvoz srpskih proizvoda u Kinu se konstantno povećava.

Kako kažu u ambasadi, Kina ima veliko tržište koje prihvata visokokvalitetnu hranu iz Srbije.

Kinezi traže kvalitet, ali i kvantitet

Na pitanje da li srpski prehrambeni proizvodi imaju kvalitet i kvantitet koji je potreban Kini, za B92.net su rekli da su srpski mlečni proizvodi, proizvodi od mesa, voće, vino i drugi veoma popularni među kineskim potrošačima. "Trenutna potražnja za svinjetinom i sojom je naročito velika", naveli su iz kineske ambasade, prenosi B92.net.

izvor: b92,net, agencije, foto: ilustracija