Miletić uskoro u rukama restauratora - Spomenik se neće demontirati, radovi na licu mesta


Spomenik nećemo demontirati i sređivati u radionici, nego će se raditi na licu mesta

Spomenik Svetozaru Miletiću, jedno od najautentičnijih i najprepoznatljivijih spomen-obeležja Novog Sada i srpskog naroda u Vojvodini, trebalo bi uskoro da bude restauriran i konzerviran u sklopu sanacije više javnih spomenika, nadgrobnih i spomenika kulture u gradu.

Kako kaže direktor novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić, spomenik je monumentalno delo Ivana Meštrovića iz 1939. godine, lociran na centralnom delu Trga slobode, a posvećen jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti srpskog naroda u 19. veku u Habzburškoj monarhiji, gradonačelniku Novog Sada, predsedniku Srpske slobodoumne narodne stranke, vođi srpskog naroda, i zaslužuje maksimalnu pažnju. To Meštrovićevo delo proglašeno je 1948. za spomenik kulture, a devedesetih godina i za spomenik od velikog značaja, prenosi Dnevnik.

– Bronzu od koje je načinjen nagriza neka vrsta korozije i stručnjaci s Tehnološkog fakulteta utvrđuju njen hemijski sastav da bi se pronašlo najefikasnije sredstvo za zaštitu – kaže Jokić.

– Na postamentu od crnog granita su uočena oštećenja i pukotine, koje valja sanirati. Zbog njegovih dimenzija, spomenik nećemo demontirati i sređivati u radionici, nego će se raditi na licu mesta.

Očekujemo da ćemo u drugoj polovini avgusta znati ko je na konkursu dobio taj posao, za koji je s PDV-om predviđeno 4,5 miliona dinara, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo