Ljubičasta polja lavande nadomak Novog Sada atrakcija za turiste


Lavanda je jedna od biljaka koja oduševljava izgledom i prijatnim, opuštajućim mirisom

Ljubičasta polja lavande nadomak Novog Sada, u Bukovcu, postala su atrakcija turistima, naročito fotografima, koji su lepo vreme iskoristili za stvaranje umetnosti na proplancima Fruške gore.

Lavanda je poreklom iz mediteranskih krajeva, u kojima se smatra za važnu i isplativu kulturu. Na parceli Branka Švonje u Bukovcu počela je kosidba ili berba, budući da se cela biljka prvo kosi, a ceo proces trajaće šest dana. Za tu kulturu se odlučio, jer je hteo da se bavi nečim drugačijim i inovativnim.

Lavanda se sadi u rano proleće ili u ranu jesen, ali joj više pogoduje proleće, jer ta biljka voli suve i tople uslove gajenja. Kako kaže naš sagovornik, prilikom gajenja lavande, potrebno je pronaći mesto koje je dovoljno osunčano, ali i biti joj posvećen. Nakon berbe, lavanda se odnosi na destilaciju ili sušenje.

Lavanda je jedna od biljaka koja oduševljava izgledom i prijatnim, opuštajućim mirisom, te ukoliko želite da uživate u njenim čarima, možete da je gajite i u saksiji.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Venelin Dimitrov, Pexels

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti