Konkurs za upis u učeničke domove - Mesta ima za 789 srednjoškolaca


Đaci mogu kunkurisati za smeštaj u tri doma

Prvi krug konkursa za prijem učenika u srednjoškolske domove za školsku 2020/2021 godinu, koji je raspisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, traje do 19. jula, dok je drugi predviđen od 24. do 27. avgusta.

Kandidati iz osetljivih društvenih grupa, koji prema redosledu na konačnoj rang listi ne dobiju smeštaj u prvoj raspodeli, imaju pravo da od 24. do 27. avgusta podnesu zahtev ustanovi da se posebno rangiraju u okviru namenski opredeljenih kapaciteta ustanove.

Đaci mogu kunkurisati za smeštaj u tri doma. U Mešovitom domu “Brankovo kolo” u Episkopa Visariona 3, ima mesta za 409 učenika - 190 devojčica i 219 dečaka. Ženski srednjoškolski dom u Nikolajevskoj ulici 1  će moći da primi 190 devojaka, kao i Dom učenika pri Poljoprivrednoj školi u Futogu, Carice Milice 2, u kojem ima mesta za 128 dečaka i 62 devojčice.

Učenici koji konkurišu u srednjoškolske domove potrebno je da prilože prijavu i uverenje o prihodu po članu porodice. Učenici prvog razreda treba da dostave potvrdu o upisu u srednju školu, svedočanstva od petog do osmog razreda, uverenje o obavljenom završnom ispitu, dok učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda treba da prilože svedočanstva o završenom predhodnom razredu srednje škole, te diplome i druge nagrade koje su osvojili na takmičenjima.

Sva tri doma su na svojim internet stranicama dala detaljno objašnjenje o uslovima upisa i postavili su linkove za neophodnu dokumentaciju koju kandidati mogu odštampati i popuniti.

Nakon isteka roka za prijavljivanje na konkurs biće utvrđen redosled kandidata za prijem u ustanove na osnovu ostvarenog uspeha u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomskog statusa porodice.

Pravo na smeštaj i ishranu u učeničkim domovima imaju đaci srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su prvi put upisani u određeni razred u tekućoj školskoj godini, čije se školovanje finansira iz republičkog budžeta, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i čije prebivalište nije u sedištu škole koju pohađaju.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: freestocks.org, Pexels

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti