Cilj da Novi Sad živi sa Dunavom: Pored izgradnje mosta - menja se i urbanistički izgled priobalja


Ako bude moglo da se gradi, gradiće se, ali važno je da nam grad ne stoji zbog mosta

Govoreći o projektu spuštanju grada na reku, gradonačelnik Novog Sada naglašava da se realizuju i investicije na koje se decenijama čekalo, izgradnja glavne crpne stanica i centralnog prečistača otpadnih voda. Osim toga, projekat izgradnje četvrtog novosadskog mosta proglašen je za nacionalni prioritet, a okvirno konceptualno rešenje je pred Novosađanima na ranom uvidu do 13. jula.

"Novi Sad je dobio tretman kakav zaslužuje, naš most sa obilaznicom tretiran je kao najveći nacionalni projekti. To je poslednja faza zapadne obilaznice oko Novog Sada i spajanje sa Fruškogorskim koridorom.

Most će imati više ulazno-izlaznih rampi, sa posebnim pešačkim i biciklističkim stazama, i rasteretićemo saobraćaj kroz grad jer za 10 godina nam preti kolaps.

Već sada studija pokazuje da imamo 430 motornih vozila na 1.000 stanovnika, sa tendencijom daljeg rasta.

Primera radi, pre 30 godina Novi Sad je imao oko 170 automobila na 1.000 stanovnika.

Pored izgradnje četvrtog novosadskog mosta, mi ćemo menjati i urbanistički izgled priobalja, ali to je proces koji ćemo pažljivo voditi jer je suviše značajno za Novi Sad.

Ono što mogu da vam garantujem je da ćemo voditi računa o biodiverzitetu, o ekologiji, zaštiti životne sredine, zaštiti Dunava i priobalja, ali da hoćemo da vidimo jači ekonomski grad, a ne nelegalne objekte i zapuštene i uništene fabrike.

Po pitanju vodoodbrane smo konsultovali najbolje ljude iz struke, Institut "Jaroslav Černi" i stručnjake sa Fakulteta tehničkih nauka, i konačno "Vode Vojvodine". Kako oni budu prepisali, tako ćemo raditi.

Ako bude moglo da se gradi, gradiće se, ali važno je da nam grad ne stoji zbog mosta.

Želimo da imamo veslačke staze, i marinu, i da Dunav bude neotuđivi deo Novog Sada, da se život odvija na njemu, cilj nam je da Novi Sad živi sa Dunavom", zaključuje gradonačelnik Miloš Vučević za emisiju Grad i mi.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti