Četvrti most u Novom Sadu u planu od šezdesetih godina - Ukupna trasa 2,6 kilometara, na dve deonice


projekat za povezivanje dveju obala u urbanističkim planovima grada postoji još od šezdesetih godina prošlog veka

O tome da je neophodno izgraditi most na Dunavu, koji će na još jednom mestu povezati Novi Sad i Srem, govori se već godinama, a do 13. jula će na ranom javnom uvidu biti nacrt plan generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Inače, interesantno je to da projekat za povezivanje dveju obala u urbanističkim planovima grada postoji još od šezdesetih godina prošlog veka. Nacrtom plana obuhvaćeno je građevinsko područje, površine oko 15 hektara, u Novom Sadu i Sremskoj Kamenici, koje obuhvata Bulevar Evrope, od Ulice Tone Hadžića do planirane raskrsnice Karađorđeve ulice sa državnim putem na sremskoj strani, prenosi Dnevnik.

Osim na Generalni plan Grada do 2021. godine i aktuelne planove u okruženju, nacrt plana se oslanja i na uslove nadležih institucija, kao i na Generalni projekat s prethodnom studijom opravdanosti novog mosta preko Dunava, koji je koštao 24,6 miliona dinara, s PDV-om. Taj posao je na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije početkom prošle godine poveren „DB inženjeringu” iz Beograda i firmama „MHM projekt” iz Novog Sada, „Geom” iz Beograda, kao i „Gradis birou za projektovanje” i „Ponting inženjerskom birou” iz Maribora.

Trasa mosta prelazi preko Ribarskog ostrva i Kameničke ade i na sremskoj strani se završava na potesu „Bocke”. Konceptualnim okvirom će, između ostalog, biti definisati most s pristupnim saobraćajnicama i pešačkim i biciklističkim stazama, kao i njegovo povezivanje s Telepom, Limanom, Kameničkom adom i Ribarskim ostrvom.

Bulevar Evrope se, na novosadskoj strani, završava dvotračnom kružnom raskrsnicom, u koju se ulivaju još i Bulevar patrijarha Pavla (nekadašnji Somborski bulevar), Ulica Ćirila i Metodija i produžetak Bulevara cara Lazara. Od te raskrsnice do obale Dunava, sa novosadske strane je mahom neizgrađen prostor na obodu Telepa i Limana 4, osim u delu Ulice Sime Matavulja i dela na kom je kasarna Vojske Srbije. Ti objekti su, kako je navedeno, u veoma lošem stanju.

Plan predviđa da sve obuhvaćene površine budu javne namene, za saobraćajnice, zelene i vodne površine. Kako je navedeno, pojedini delovi nalaziće se u unutar zaštitnog pojasa odbrambenog nasipa, pa će dimenzije zone zaštite i uslovi uređenja daljom razradom nacrta biti preciznije definisani. Ukupna trasa trebalo bi da bude oko 2,6 kilometara i podeljena je na dve deonice - prvu dužine oko 0,9 kilometara, od Ulice Tone Hadžića do 1300 kaplara, dok druga, dužine 1,7 kilometara, obuhvata most i pristupne saobraćajnice, od 1300 kaplara pa do Karađorđeve ulice u Sremskoj Kamenici, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti