Cena goriva na benzinskim pumpama u Srbij ide naviše


Rast cena goriva na domaćem tržištu, u skladu je s promenom cene nafte na svetskom tržištu, ali je gorivo na benzinskim
pumpama skuplje i zbog nedavnog povećanja akcize na naftne derivate

Cena goriva na benzinskim pumpama u Srbij već neko vreme ide naviše, a u odnosu na prošli mesec za litar je potrebno oko sedam dinara više.

Tako litar bezolovnog benzina ovih dana košta oko 130 dinara, dok je polovinom juna bilo potrebno oko 123 dinara, a litar evrodizela sada košta oko 140 dinara dok je pre tridesetak dana za tu količinu bilo potrebno oko 133 dinara.

Rast cena goriva na domaćem tržištu, u skladu je s promenom cene nafte na svetskom tržištu, ali je gorivo na benzinskim pumpama skuplje i zbog nedavnog povećanja akcize na naftne derivate. Od početka jula akciza je viša za oko dinar po se potrošačima prilikom kupovine svakog litra goriva obračunava i taj iznos. Dakle, cena crnog zlata ide uzlaznom linijom pa je barel “brenta” juče koštao oko 43,50 dolara, a već nekoliko nedelja cena barela kreće se oko iznosa od oko 40 dolara. Treba reći da je sadašnja cena nafte značajno niža od one koja je važila na početku godine, kada je barel “brenta” koštao gotovo 70 dolara. Da je ove godine cena nafte mnogo oscilirala svedoči i to što je sadašnja cena barela više nego duplo viša od cene koja je važila krajem aprila kada je ta količina “brenta” pala ispod 20 dolara i koštala 19 dolara.

Za sada stručnjaci ističu da se ne očekuju veće ocilacije cene nafte, ali ne treba zaboraviti i to da su sada predviđanja mnogo drugačija nego ranije i da na cenu nafte na svetskim tržištima svakako i dalje značajan uticaj ima pandemija koronavirusa. Poznato je da se promena cene nafte na svetskom tržištu odražava  na promenu cena na svim lokalnim tržištim jer je cena nafte izuzetno važan parametar prilikom utvrđivanja cene goriva na njima. Ipak, nije i jedini, niti su promene uvek istovremene. Na cenu goriva utiče mnogo faktora, koji su, neretko, suporotstavljeni - pa jedan utiče na smanjenje cene, a neki drugi na rast. Uz to, promena cene nafte na svetskom tržištu, bez obzira u kom se pravcu ona kreće, gotovo po pravilu uvek utiče na cene goriva na lokalnim tržištima, ali ne odmah već za nekoliko nedelja. Tako se može desiti da, recimo, cene nafte ide naviše, a da cena goriva na lokalanom tržištu ide naniže. Upravo to se dešavalo do nedavno na našem tržišu jer je cena nafte nekoliko nedelja išla naviše, ali to nije dovelo do poskupljenja, već naprotiv, cena goriva išla je naniže. Ipak, polovinom juna litar je počeo da poskupljuje, a kako će se dalje kretati cena i u kojoj meri će se efekti sadašnjeg rasta cene nafte odraziti na cenu goriva na domaćim benzinskim pumpama zavisi od daljeg kretanja cene nafte.

Litar goriva na benzinskim pumpama u Srbiji sada je jeftiniji za oko dvadesetak dinara nego na početku godine. To znači da za punjenje rezervoara potrošači još uvek izdvajaju manje novca nego u januaru, a prilikom kupovinom iste količine goriva sada će u novčaniku ostati oko 1.000 dinara. Naime, početkom godine litar bezolovnog benzina je koštao oko 150 dinara, dok je za litar evrodizela sada potrebno oko 25 dinara manje nego u januaru kada je za litar bilo potrebno oko 164 dinara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Gustavo Fring, Pexels

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi