Završena 159. sezona Opere SNP - Spektakularan koncert na platou ispred Pozorišta (FOTO)


Pretvaranje čitavog grada i njegovih četvrti u male pozornice

Od numere Bella ciao koja je u izvođenju Opere Srpskog narodnog pozorišta obišla svet, preko pozorišta na kućnim adresama i Ode radosti sa distancom, sve do pretvaranja čitavog grada i njegovih četvrti u male pozornice.

Tako je izgledalo nešto više od protekla dva meseca 159. sezone Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Opera Srpskog narodnog pozorišta je zaključila 159. sezonu i više od dva meseca rada „na distanci“. Reč je o dvadesetpetominutnom koncertu – OperAlive.


„Ovo je priča o usamljenosti muzičara koji stvara u svetu sa distancom i bez publike. Ujedno ovo je i priča o svemu što smo zajedno uradili u poslednja dva meseca u pokušajima da dođemo do svoje, a negde i nove publike. Sada se vraćamo prozorištu, a ovaj koncert je posvećen upravo tom putu i povratku,“ priča italijanski dirigent Andrea Solinas.

Ideja je bila da se u 25 minuta ispriča kako je izgledalo dva meseca rada „od kuće“, pa tako je koncert počio usamljenim muzičarem, kome se postepeno i bez pauze pridružuje ostatak članova ansabla. Hor, orkestar i solisti Opere Srpskog narodnog pozorišta tako su po prvi put nastupiti zajedno na jednom mestu od kada je 16. marta, kada je odlukom Vlade zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, čime je faktički pozorište zatvoreno.


„Uzbuđenja nam ne manjka. Pravi izazov je bio kako pronaći prostor sa prirodnim pregradama, sa prirodnom klimatizacijom i to smo uspeli da pronađemo u samoj zgradi. Podelili smo ansambl u grupe, i napravili propisane distance između njih i sada su u toku probe. Svima je najviše zapravo nedostajalo da sviraju zajedno,“ ispričao direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Na koncertu OperAlive učestvovalo je preko 40 muzičara, 20 horista, solisti, kao i dirigent, gost iz Italije, Andrea Solinas, a program je uključivao opersku klasiku od Habanere iz Karmen, preko Betovenove Ode radosti do Pučinijeve Toske.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/srpskonarodnopozoriste1861

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi