Vode Vojvodine počinju čišćenje Dunavca - Sprudovi na Dunavu nisu novost niti neobična pojava


Ukoliko vodostaj Dunava ostane nizak, pojava sprudova će biti češća

Sprudovi na Dunavu nisu novost niti neobična pojava, poručuju iz Lučke kapetanije Novi Sad povodom pojave spruda kod plaže Štrand.

Nanos peska formirao je sprud dugačak oko sto metara kod pristana veslačkog kluba Danubius i čini se, ako vodostaj Dunava ostane toliko nizak, da će najposećenija novosadska plaža biti veća.

Svake godine u koritu Dunava pojavljuju se sprudovi koji često menjaju svoj položaj, kaže Miroslav Činčurak iz Lučke kapetanije Novi Sad.

Reč je o prirodnoj pojavi koju, kako kaže, određuju vodostaj reke, struje ili vetrovi.

"Sprud nije ništa novo i nije ništa čudno. Na tom delu Dunava imali smo i prošle godine sprudove, sobzirom na to da je vodostaj dosta nizak za ovo doba. Danas je vodostaj Dunava kod Novog Sada 114 centimetara. Oni koji su bliže reci verovatno primećuju to. Ranijih godina u ovom periodu imali smo daleko veći vodostaj, prošle godine on je bilo za četiri metra viši", objašnjava Činčurak.

Dobra vest za ljubitelje Štranda je ta da će Vode Vojvodine uskoro čistiti ulaz u rukavac Dunavac i time smanjiti nanose koji su doprineli formiranju spruda.

"Nema potrebe da se bilo ko brine i zabrinjava, jer će Vode Vojvodine veoma brzo će očistiti taj deo, odnosno ulaz u rukavac koji deli Štrand i Ribarsko ostrvo. Što se tiče kupača imaće bolju i veću plažu."

Činčurak podseća da će, ukoliko vodostaj Dunava ostane nizak, pojava sprudova biti češća.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...