Tradicija traje više od sto godina: Maturski panoi krase centar Novog Sada


Na lep način nastavljena dugogodišnja tradicija

Kako je gradonačelnik Miloš Vučević nedavno i najavio, Grad je za maturante obezbedio 63 mesta za izlaganje panoa u Ulici kralja Aleksandra.

Za pohvalu je i odziv brojnih zakupaca lokala iz užeg centra grada  koji su pozitivno odgovorili na gradonačelnikovu inicijativu. Naime, oni su maturantima srednjih škola omogućili da u pojedinim izlozima kafića, butika, biblioteka i prodavnica postave svoje panoe bez novčane nadoknade.

Istoričarka Čarna Milinković, viša kustoskinja u Muzeju Vojvodine, objašnjava da tradicija pravljenje i postavljanja maturskih panoa (tabloa) traje više od sto godina. Iako začeta u 19. veku, do danas nije utvrđeno čije je kulturno nasleđe u pitanju.

Po njenim rečima, maturski tablo je nemi kazivač minulog ili današnjeg vremena. Pano ne prikazuje samo svršenog đaka, koji je ponos svojih roditelja, profesora, društva i njegovog poretka, već je i umetničko delo. Posmatrajući tablo, otvaramo bogatu riznicu podataka koji nam govore o socijalnim, vaspitnim i kulturnim vrednostima. On svedoči o materijalnim uslovima određenih generacija đaka, kao i o statusu definisane škole. Osim ispisanih imena đaka, razrednog starešine i naziva škole, na njemu postoji još mnogo artikulisanih slojeva koji pripovedaju o jednom društvu i vremenu, o njegovim moralnim vrednostima, o odevanju đaka, o modi određenog doba, o fotografskim ateljeima i čuvenim fotografima koji su objektivom pravili jedinstvena umetnička dela.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi