Saradnja između Vojvodine i kineske Provincije Fuđien


Sporazum koji smo potpisali stvara okvir da naša međusobna saradnja dobije pun zamah u svim najvažnijim oblastima

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i viceguvernerka Provincije Fuđien iz Narodne Republike Kine Guo Ningning potpisali su danas putem video-linka Sporazum o institucionalnoj saradnji između AP Vojvodine i te kineske provincije.

„Sporazum koji smo potpisali stvara okvir da naša međusobna saradnja dobije pun zamah u svim najvažnijim oblastima društvenog života koje su njime obuhvaćene – od privrede i poljoprivrede, preko nauke i tehnologije, zdravstva, obrazovanja i kulture, do uspostavljanja saradnje mladih i razmene projekata. Na ovaj način iskoristićemo potencijale obe pokrajine i povezaćemo naše institucije, privrednike, razvojne agencije i naučnike“, kazao je predsednik Mirović.

On je još jednom izrazio zahvalnost Provinciji Fuđien kao i drugim bratskim kineskim provincijama na podršci koju su pružile našoj zemlji tokom borbe sa epidemijom virusa kovid 19.

„To je potvrda izuzetno dobrih odnosa naših naroda i veoma visokog nivoa saradnje na svim poljima između naših zemalja – Narodne Republike Kine i Republike Srbije“, kazao je predsednik Mirović.

Viceguvernerka Provincije Fuđien Guo Ningning izrazila je zadovoljstvo zbog konkretizacije saradnje sa AP Vojvodinom i istakla da je Srbija izuzetno važna država na Balkanskom poluostrvu i da predstavlja ključ za, kako je rekla, otvaranje kapije Balkana.

„Čelično prijateljstvo koje su započeli naši predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić, mi danas potvrđujemo na dobrobit svih građana naše dve zemlje jer postoje brojne oblasti i potencijal za saradnju koji vidimo u Vojvodini“, istakla je viceguvernerka Provincije Fuđien Guo Ningning.

„Sveukupna saradnja sa NR Kinom u stalnom je usponu i ima strateški karakter sa akcentom na velikim projektima, a Pokrajinska vlada ima značajnu ulogu u tome jer je saradnju sa Kinom postavila kao jedan od prioriteta koji je zasnovan na čvrstim i prijateljskim odnosima“, kazao je ovom prilikom pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Kineske investicije u Vojvodini, čija ukupna vrednost iznosi oko 50 miliona evra, zapošljavaju više od 1.200 radnika, ali postoji potencijal za intenziviranje saradnje u toj oblasti, istaknuto je na video-konferenciji.

„Poslednjih nekoliko godina intenzivirana je saradnja AP Vojvodine i kineskih provincija. Vojvodina ima važnu ulogu u društvu i ekonomiji u Republici Srbiji, a mi smo danas još jednom učvrstili i potvrdili naše čelično prijateljstvo“, kazala je ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo.

Ambasador Republike Srbije u Kini Milan Bačević rekao je da je to prva zemlja u svetu koja nam je u vreme pandemije izazvane virusom kovid 19 pritekla u pomoć, što potvrđuje odlične odnose naše dve zemlje, a konkretizacijom današnjeg Sporazuma nastaviće se, kako je rekao, pozitivan trend saradnje i jačanja naših odnosa.

Provincija Fuđien nalazi se na jugoistočnoj obali Kine i jedna je od razvijenijih kineskih provincija i lider u međunarodnoj saradnji.

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti