Putarina na magistralama u Srbiji vraća kamione na auto-puteve


U mnogim državama putarina se naplaćuje i na magistralnim putevima

Postojanje mreže auto-puteva u svim zemljama obezbeđuje brže i bezbednije odvijanje saobraćaja, a prelazak teretnog saobraćaja na auto-puteve doprinosi smanjenju gužvi i oštećenja na putevima nižeg ranga, a svakako ima pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Iako se to dobro zna, pojedini vozači teretnjaka, ne želeći da plate putarinu, umesto auto-putem, saobraćaju državnim putevima.

Da bi se ta praksa što je moguće više iskorenila, u mnogim državama putarina se naplaćuje i na magistralnim putevima.

Da li će tako biti i u Srbiji, odnosno da li će u budućnosti teretnim vozilama koja krstare srpskim drumovima izbegavajući auto-put biti naplaćivana putarina, videće se, a nedavno je direktor JP „Putevi Srbije” Zoran Drobnjak istakao da se o tome razmišlja.

Po njegovim rečima, i pored mogućnosti da se koristi auto-put, na pojedinim saobraćajnicama ima gužve, odnosno nije došlo do njihovog rasterećenja. To je i razlog, ukazao je Drobnjak, što se razmišlja o tome da na putevima kojima saobraća dosta teških vozila, a u cilju veća bezbednosti, počne naplata putarine, da bi se oni primorali da koriste auto-put.

To se odnosi na puteve u celoj Srbiji, pa naravno i u Vojvodini, gde ima nekoliko državnih puteva I B reda, koji su različito opterećeni, odnosno ne krstari svima isti broj vozila.

Kako su za Dnevnik rekli u JP „Putevi Srbije”, prošle godine je, na osnovu analize podataka o saobraćaju s deonica u Vojvodini, nekoliko državnih puteva I B reda bilo veoma opterećeno, a najviše onaj koji povezuje Novi Sad i Rumu. Naime, državnim putem broj 21, Novi Sad – Irig – Ruma tokom prošle godine u proseku je dnevno saobraćalo 9.335 vozila svih kategorija. Sledi državni put broj 14 – Pančevo–Kovin, kojim se, u proseku, godišnje dnevno preveze gotovo 3.000 vozila manje, odnosno tokom dana krstarilo je 6.663 vozila.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: uhgo, Pexels

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...