Novi centar Novog Sada za godinu dana - Radovi u fazama, fontana, memorijalna traka sa istorijom NS...


Predviđeno je da sređivanje centra bude završeno za najviše 270 kalendarskih dana

Zbog izmene i dopune konkursne dokumentacije, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije pomerila je rok za učešće na tenderu za prvu fazu uređenja dela gradskog jezgra, tako da će firme ponude dostavljati do 6. jula, umesto do 25. juna, kako je prvobitno planirano.

Imajući u vidu sve rokove, te da je potrebno određeno vreme za uvođenje izvođača u posao, radovi bi mogli početi krajem avgusta, a predviđeno je da sređivanje centra bude završeno za najviše 270 kalendarskih dana.

Novi most u Novom Sadu na javnom uvidu - od Bulevara Evrope, preko Ribarca u Sremsku Kamenicu


Nakon što je posle višedecenijskog propadanja obnovljeno prilazno stepenište kod Srpskog narodnog pozorišta, ove godine je planirano uređivanje Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza do polukružnog trga, između „Apolo” centra i SNP-a. Programom uređivanja građevinskog zemljišta za rekonstrukciju najužeg centra namenjeno je više od 300 miliona dinara, dok je tehnička dokumentacija koštala oko 18,7 miliona, prenosi Dnevnik.

Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, prva faza radova podrazumeva parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukciju podzemnih instalacija, izgradnju javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje novog urbanog mobilijara. Po projektu, za koji su kao polazna osnova korišćena rešenja s arhitektonskog konkursa od pre dve godine, okolina SNP-a će, umesto mermera, dobiti granitne ploče.

Na raskršću Pozorišnog trga i Uspenske ulice, na zapuštenoj zelenoj površini kod nezavršene zgrade Poštanske štedionice, planirana je parterna površina s plitkim vodenim ogledalom i 23 mlaznice, te klupe i žardinjere uz fontanu.

Na projektom obuhvaćenom prostoru predviđeno je postavljanje informacionih displeja i memorijalne trake koja će pratiti trasu nekadašnje „male Jevrejske ulice” i pružaće se od zgrade „Apolo” centra do informacionog stuba, visine sedam metara. Na toj čeličnoj traci, dužine 160 metara i širine 40 centimetara, koja je zamišljena kao „protok vremena”, biće ugravirano 90 događaja i zanimljivosti iz istorije Novog Sada.

U zoni Uspenske ulice projektovane su dve autobuske niše s dve nadstrešnice. Potporni zidić oko Pozorišta biće preoblikovan u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena biciklistička staza.

Kada je reč o urbanom mobilijaru, planirano je postavljanje kontinualne klupe i klupe sa žardinjerama, kanti za otpatke, držača za bicikle, stubića za sprečavanje prolaska vozila, kao i tri javne česme. Osim toga, biće postavljene ukupno četiri digitalne informacione table, i to po jedna za SNP, turustička, za GSP, kao i na info-stubu na kraju memorijalne trake.

Duž Uspenske ulice planiran je drvored, a predviđeno je da 16 stabala bude sačuvano, šest lipa presađeno na druga mesta u gradu, dok će tri stabla biti uklonjena, i planirana je sadnja 25 delimično izraslih lišćara.


Radovi u fazama

Celokupnim projektom obuhvaćene su javne površine koje se prostiru na  6,82 hektara, a zbog veličine i kompleksnosti prostora, projektovanje i realizacija podeljeni su po zonama, odnosno fazama. Osim Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između „Apolo” centra i SNP-a, u narednim fazama planirano je sređivanje i rekonstrukcija polukružnog trga na mestu montažne garaže i Prolaza Miloša Hadžića, platoa ispred starog bioskopa JNA, dela Njegoševe ulice, Trga slobode, Ulice Modene i dela Ulice kralja Alekasandra, kao i prolaz uz Menratovu palatu. Interesantno je da je tenderu za projektanta prethodio urbanističko-arhitektonski konkurs, te su najbolja rešenja s tog izbora poslužila kao polazna osnova za dalju razradu projektne dokumentacije, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije

Novi most u Novom Sadu na javnom uvidu - od Bulevara Evrope, preko Ribarca u Sremsku Kamenicu

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti