Međunarodna biciklistička trka kroz Srbiju - startuje u Istočnom Sarajevu a završava se u Novom Sadu


Grad Novi Sad predstavljen je kao domaćin poslednje etape i završnice trke

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući najavljena je jubilarna, 60. Međunarodna biciklistička trka kroz Srbiju koja startuje 31. avgusta u Istočnom Sarajevu, a završava 3. septembra u Novom Sadu.

Tom prilikom, Grad Novi Sad predstavljen je kao domaćin poslednje etape i završnice trke, mesto gde će biti proglašeni najbolji takmičari - pobednik poslednje etape, pobednik trke u generalnom plasmanu, najbolji takmičar na prolaznim ciljevima, najbolji takmičar na brdskim ciljevima, najbolji mladi takmičar do 23 godine i najbolje plasirana ekipa na trci. U dugoj tradiciji ove trke, grad Novi Sad je već 9 puta bio domaćin etape 1964, 1966, 1969, 1990, 2000, 2003, 2006, 2007, i 2009. godine.

- Novi Sad je oduvek bio mesto važnih dešavanja, grad u kojem se održavaju velike i nadaleko poznate manifestacije i značajna sportska takmičenja evrpskog i svetskog nivoa. Oduvek je privlačio ljude iz zemlje i inostranstva i može mnogo toga da pruži kako sportistima, tako i onima koji u naš grad dolaze turistički. Zato je, na neki način i logično što je domaćin cilja, jubilarne 60. Međunarodne biciklističke trke kroz Srbiju - rekao je Ognjen Cvjetićanin i dodao -  Mi prepoznajemo značaj i tradiciju ove sportske manifestacije i sa velikim zadovoljstvom smo je podržali. Radi se o najvećoj i najznačajnijoj biciklističkoj trci u u ovom delu Evrope koja okuplja takmičare iz celog sveta. Siguran sam da će ova prestižna trka biti odlično organizovana i da će predstaviti Srbiju i Novi Sad u najlepšem svetlu.

Pozivam sve ljubitelje biciklizma da 3. septembra dođu u Novi Sad  i uživaju u spektaklu.

Prisutnima su se obratili i pomoćnica pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Aranka Binder, predsednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović, direktor trke Vladimir Кuvalja, Mlađen Cicović iz Predstavništva Republike Srpske u Republici Srbiji, zamenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Zamenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić je izrazio zadovoljstvo što će taj grad drugu godinu za redom na startu dočekati bicikliste iz celog sveta i istakao da to potvrđuje odličnu saradnju biciklističkih saveza Republike Srpske i Srbije. On je dodao da trka predstavlja odličnu priliku da se promoviše Jahorina kao turistička destinacija.

Prema rečima direktora trke Vladimira Кuvalje sportski biciklistički karavan činiće 25 ekipa iz 30 evropskih i svetskih zemalja, sa oko 160 takmičara seniorskog uzrasta.

- Prema propozicijama, u takmičenju može da učestvuje 175 biciklista i ja sam siguran da ćemo mi tu cifru dosegnuti, jer je interesovanje veliko. Veoma mi je drago što je start trke u Istočnom Sarajevu, a cilj u Novom Sadu. Trka je podeljena u tri etape. Prva se vozi od Jahorine do Zlatibora, druga od Mionice do Požarevca, a treća od Požarevca, preko Beograda do Novog Sada - objasnio je Vladimir Кuvalja.

Trka kroz Srbiju deo je „Europe tour“ svetskog međunarodnog kalendara Svetske biciklističke federacije.

foto: Pexels

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti