GSP u Novom Sadu pokrenuo sistem elektronske naplate - očitavanje kartica za sada u 100 autobusa


Uvid u red vožnje i linije, odnosno u to gde se trenutno nalazi i za koliko dolazi autobus koji čekaju, takođe su pogodnosti koje se uvode sa novim karticama za prevoz

Javno gradsko saobraćajno preduzeće "Novi Sad", pokrenulo je sistem elektronske naplate prevoza, pod nazivom "NSMART".

Validatori za očitavanje kartica postavljeni su za sada u 100 autobusa, a nove konzole ugrađene su u sva vozila.

Plaćanje autobuskog prevoza beskontaktnim čip karticama, odnosno elektronskim putem, ideja je koja je naišla na odobravanje onih kojima je, kako kažu, praktičnije da sami čekiraju kartu, nego da čekaju da je pokažu ili kupe pri ulasku u autobus, prenosi RTV.

Novi sistem omogućiće građanima plaćanje prevoza personalizovanim i nepersonalizovanim čip karticama, elektronskom ili papirnom kartom, koje će putnici u gradskoj liniji prevoza otkucati na uređaju u autobusu, dok će se na prigradskim i međumesnim linijama karticu davati na uvid vozaču.

"Mi smo počeli prelaskom na novi sistem izradom karata za nove kategorije usluga prevoza, kao i đačkih godišnjih karata. Kako bude sistem kretao dalje i kako budemo kretali sa izradom novih karata, mi ćemo putnike obaveštavati i kada koja kategorija zameni stare za novim, postepeno će se te stare karte izbacivati iz upotrebe", kaže Snežana Jaković, iz JGSP "Novi Sad".

Uvid u red vožnje i linije, odnosno u to gde se trenutno nalazi i za koliko dolazi autobus koji čekaju, takođe su pogodnosti koje se uvode sa novim karticama za prevoz.

Cene ostaju nepromenjene u skladu sa cenovnikom od maja ove godine, a izrada kartica koštaće 375 dinara. Od momenta izrade, pa u naredne tri godine, zavisno od vrste karte, korisnik će je dopunjavati, odnosno uplaćivati na nju novac za vožnje.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: facebook.com/JgspNoviSad

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti