Dečije igralište, megastruktura, vertikalni vrt, zelenilo - Detelinara dobija urbani džep


Rok za završetak svih predviđenih radova je 150 kalendarskih dana

Gradska uprava za građevinsko zemlјište i investicije započela je radove na opremanju površina javne namene „46 urbanih džepova“ - mikrolokacija Detelinara, u okviru projekta „Evropska prestonica kulture“.

Vrednost te investicije iznosi 34,8 miliona dinara, a rok za završetak svih predviđenih radova je 150 kalendarskih dana.

Rekonstrukcijom stambenog bloka, ograničenog ulicama Rumenačka i Pasterova, površine oko 21 000 m2, potrebno je da se ostvari funkcionalna, homogena sredina, prilagođena potrebama njegovih korisnika.

Objekat se sastoji iz tri dela - dečijeg igrališta, „Megastrukture“ P+1 i vertikalnog vrta.

Plinirano dečije igralište biće opremlјeno spravama za decu stariju od šest godina, uz postavlјanje tartan podloge, a prema Pravilniku o bezbednosti dečijih ogrališta. To igralište sadržaće drvene konstruktivne elemente, transparentnu oblogu zidova (mrežu), kao i zatvoreni tobogan koji je pristupačan sa najviše etaže.

Megastruktura je jednospratni čelični objekat, zamišlјen kao mesto za zadržavanje i odmaranje građana. Biće povezan sa ostalim delovima bloka novoplaniranom pešačkom stazom. Objekat će biti opremlјen lјulјaškama u prizemlјu, a sadržaće stepenište prema gornjoj etaži na kojoj će se nalaziti stepenasta mesta za odmor, druženje i posmatranje okoline.

Vertikalni vrt je konstrukcija koja će natkrivati megastrukturu i dečije igralište. Predviđen je da bude parterno osvetlјen gledajući iz pravca Rumenačke ulice. Planira se ozelenjavanje vertikalnog vrta puzavicama.

U okviru uređenja zelenih površina na toj lokaciji planirana je sadnja novog drveća i  žbunastih vrsta, uz zadržavanje postojećih stabala, kako bi se dopunilo ukupno zelenilo i omogućio hlad tokom letnjeg perioda.

Celokupan prostor stambenog bloka biće opremlјen urbanim mobilijarom i imaće novu javnu rasvetu.

Ove godine planirano je uređenje urbanih džepova na teritoriji još četiri mesne zajednice - Begeč, Salajka, Omladinski pokret i Stari Ledinci, a u toku je izrada projekta uređenja  urbanih džepova u naselјima Bukovac, Satelit, Klisa i Kisač.

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi