Četvrti most u Novom Sadu postaje realnost - Najduži novosadski i jedan od najdužih na čitavom toku Dunava


Završen je generalni projekat posle čega sledi nastavak neophodne procedure do dobijanja građevinske dozvole i početka gradnje

Za budući četvrti novosadski most, koji će veliku evropsku reku premostiti uzvodno od postojeća tri i biti sastavni deo zapadne obilaznice grada, završen je ovih dana generalni projekat posle čega sledi nastavak neophodne procedure do dobijanja građevinske dozvole i početka gradnje.

Izgradnja novog drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu slovi u planovima razvoja grada kao jedan od prioritetnih projekata za čiju je realizaciju podrška stigla sa najviših mesta u državi, od predsednika Republike i od Vlade Srbije koja ga je nedavno proglasila projektom od nacionalnog značaja.

"Najlepša moguća vest je izgradnja četvrtog mosta"


Planirana vrednost mosta sa obilaznicom oko Novog Sada, kako je zvanični naziv tog projekta, iznosi 15 milijardi dinara.

Ranije je najavljeno da će tu kapitalnu investiciju zajednički realizovati Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad.

"Taj most biće od izuzetnog značaja jer će, u prvom redu, rasteretiti sve gušći saobraćaj u gradu i posebno rešiti problem gužvi u "špicevima" na Mostu slobode i bulevarima.

Uz to, predstavljaće funkcionalnu vezu koja će, preko Bulevara Evrope, povezati auto-put E-75 sa budućim Fruškogorskim koridorom, a preko njega sa auto-putem Beograd - Šid i putnim pravcima ka jugu Srbije i Republici Srpskoj odnosno BiH", kaže, za Novosti, Dušan Miladinović, direktor JP Urbanizam, Zavoda za urbanizam.

Miladinović napominje da je neophodnost realizacije tog projekta potvrdila i stručna Studija saobraćaja koju je preduzeće naručilo tim povodom.

Dužinom od gotovo 2,4 kilometra novi most, čiji će se veći deo "protezati" preko kopna, biće najduži novosadski i jedan od najdužih na čitavom toku Dunava.

Na gradskoj strani počinjaće praktično od kružnog toka kod Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla, pa će preko Ribarskog ostrva izaći na desnu obalu, na obilaznicu kod Sremske Kamenice, gde se nastavlja na saobraćajnicu prema Rumi a zapadnim pravcem prema Beočinu i hrvatskoj granici.

"Generalnim projektom predviđena je betonska konstrukcija a moguće je da njegovom daljom razradom neki delovi budu i metalni. Poprečni presek mosta je "promenjiv" jer su iznad reke predviđene samo kolske saobraćajnice, a na drugim delovima imaće sa obe strane biciklističke i pešačke staze" – precizira Miladinović.

Dodatna razrada i dizajna mosta doprineće ne samo njegovom, nego i atraktivnijem izgledu čitavog grada, pogotovo ako se posmatra sa sremske strane, odnosno sa fruškogorskog prilaza.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija, wendel moretti, Pexels

"Najlepša moguća vest je izgradnja četvrtog mosta"

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...