Brza pruga kroz Vojvodinu: Probijena i druga tunelska cev na gradilištu u Čortanovcima


Na jesen sledeće godine od Beograda do Novog Sada putovaćemo 30 minuta

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas, u društvu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, probijanju leve cevi tunela Čortanovci, u okviru projekta izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je reč o najtežoj deonici na železničkim gradilištima u ovom delu Evrope, dodavši da je to gradilište radilo i u vreme epidemije koronavirusa, a i danas radi u tri smene.

Ovo je veliki dan za srpsku železnicu i primer dobrog gradilišta i poslovanja najboljih svetskih kompanija. Ponosna sam na to što zajedno sa njima rade i naše kompanije i što naši radnici mogu da stiču iskustva za nove projekte, podvukla je ona.

Na jesen sledeće godine od Beograda do Novog Sada putovaćemo 30 minuta, rekla je Mihajlović, dodajući da će na jesen početi izgradnja treće deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice.

Vlada Srbije je obezbedila sve što potrebno za nastavak gradnje – garancije, sredstva, projekte. U našoj zemlji se svaki dan gradi i ako želimo da naši građani ostanu da žive ovde, moramo tako i da nastavimo, istakla je Mihajlović.

Mirović je naveo da je uloženo ogromno znanje, ali i rad i trud da bismo danas videli svetlo na kraju ovog tunela.

Decenijama nismo imali ovako veliku investiciju u Srbiji. Ovaj projekat je važan za celu zemlju i posebno za Vojvodinu, rekao je on, napominjući da će radovi biti završeni u planiranom roku.

Direktor ruske kompanije “RŽD internešenel” za Srbiju Mansurbek Sultanov izrazio je zahvalnost Vladi Srbije i potpredsednici Mihajlović na velikoj podršci u realizaciji ovog projekta, naglasivši da se radovi izvode i pre roka.

Mihajlović je ranije danas, zajedno sa Mirovićem i Sultanovim, obišla OŠ “Jovan Dučić” u kojoj je, u okviru humanitarnog rada “RŽD internešenel”, renovirana i savremeno opremljena učionica za informatiku, kao i fiskulturna sala.

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi