Brza pruga Beograd - Budimpešta najveći projekat u jugoistočnoj Evropi


Reč je o projektu od izuzetnog značaja i za Srbiju i za NR Kinu

Brza pruga Beograd-Budimpešta najveći je projekat u jugoistočnoj Evropi i simbol čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, rekla je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović na sastanku sa generalnim direktorom kineske kompanije "Čajna rejlvej internešenel kompani" (CRIC) Hu Sjaojungom.

Mihajlović je tokom razgovora sa Huom o realizaciji tog projekta istakla da je izgradnja te pruge simbol prijateljstva i dobrih odnosa dve države i srpskog i kineskog naroda.

Reč je o projektu od izuzetnog značaja i za Srbiju i za NR Kinu, o čemu svedoči i podrška koju u realizaciji pružaju dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Si Đinping. Odnosi između naše dve države su najbolji mogući ikada i takvi treba da ostanu, a brza pruga jedan je od naših najvažnijih zajedničkih projekata, rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ne samo da je u pitanju najveći projekat u jugoistočnoj Evropi koji je i deo železničkog Koridora 10, već je i deo globalne inicijative Pojas i put, na šta smo posebno ponosni, dodala je Mihajlović.

Potpredsednica vlade zahvalila je i ambasadi NR Kine u Srbiji na podršci u realizaciji tog projekta, a izvođaču radova poručila da očekuje da svi radovi budu izvedeni u ugovorenom roku, kvalitetu i utvrđenoj dinamici.

Mihajlović je kazala i da to ministarstvo uspešno sprovodi sve infrastrukturne projekte, uključujući i one koje realizuje sa kineskim kompanijama.

Hu Sjaojung je zahvalio potpredsednici Mihajlović i resornom ministarstvu na podršci i posvećenosti koju ulažu u realizaciju projekta, uveravajući prisutne da će učiniti sve da se radovi završe u skladu sa ugovorenim obavezama, kvalitetom i planovima.

Konzorcijum kineskih kompanija CCCC i CRIC izvodi radove na deonici Beograd Centar - Stara Pazova, u dužini od 34,5 kilometara, a vrednost radova je 350,1 milion dolara.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...