Vertikalna bašta - jedinstven zeleni kutak u Novom Sadu (VIDEO)


Koncept vertikalne bašte realizovan je prvi put pre dve godine

Na raskrsnici ulica Cankareve i Svetislava Kasapinovića, postavljena je takozvana vertikalna bašta.

U pitanju su police sa sadnicama, koje su deo ekološkog pilot projekta novosadskog udruženja "Zeleni sad".

Oko 30 saksija sa blizu 60 vrsta biljaka, postavljeno je sa idejom da se stvori novi i jedinstven zeleni kutak na Detelinari. U pitanju su uglavnom višegodišnje i začinske sadnice, kojima je pored samoodrživog sistema zalivanja, za ostanak potrebno i angažovanje građana.

"U početku svima se svidi, dolaze komšinice, zalivaju, pitaju, stariji i mlađi, međutim, kako vreme prolazi, taj kontinuitet opada. Tako da ovim putem apelujem i pozivam sve građane da čuvaju ono što je lepo, a ovo je zaista jedan raritet koji Novi Sad ima i nadam se da ćemo u narednom periodu moći i na drugim lokacijama slične stvari da postavimo i da ozelenimo ono što je preostalo", rekla je Sara Pavkov iz Udruženja "Zeleni sad".

Koncept vertikalne bašte realizovan je prvi put pre dve godine, a s dolaskom toplijeg vremena i sezone cvetanja, pravo je vreme da se građani podsete na to da u svom kvartu mogu uz malo truda negovati, saditi i iskoristiti neke od biljaka iz bašte, dodaju u ekološkom udruženju.

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...