"Vanredno stanje nećemo ponovo uvoditi - ali vanredne mere ako bude potrebno hoćemo"


Mislim da je dosta vremena prošlo i da smo dosta toga naučili

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da kada Srbija bude ukinula vanredno stanje da ga neće uvoditi ponovo, ali, ako bude potrebe, vratiće vanredne mere.

"Mislim da je dosta vremena prošlo i da smo dosta toga naučili, i iz onoga što su bile zabrane i stroge mere izlazimo i prelazimo na poziv na svest, tako će dalje i biti. Ne zamišljam kada se bude ukinulo vanredno stanje da će ono ponovo biti uvedeno", rekao je Kon za Prvu i dodao da to ne važi za vanredne mere – ako se situacija opet pogorša, mere će biti ponovo uvedene.

Kada je reč o merama tokom vikenda i praznika, koje javnost nije prihvatila sa oduševljenjem, Kon objašnjava da su bile neophodne iz razloga o kojima narod "možda ne razmišlja".

"Neka razmisle kada se najviše druže, kada najduže kontakte imaju, to se najviše sprovodi tokom vikenda i praznika. Nalaženje na određenom prostoru, sedi se, priča i razgovara, jednostavno se tada druži. To se daleko manje dešava tokom nedelje kada su radni dani. Drugo je što veći deo stanovništva nije radio uopšte, pa je to specifično, ali navike o druženju vikendom ostaju. Frekvencija kontakata neuporedivo je veća tokom vikenda i praznika, a koji tako iznenađuju ljude. Ne razmišlja javnost o tome toliko, pa smatra mere vikendom preteranim," rekao je epidemiolog.

"Živećemo mi i dalje sa ovim, bez vanrednih stanja, pa ćemo videti koliko smo sposobni da se pridržavamo mera, a koliko smo sposobni samo za kritikovanje," rekao je on.

Kada je reč o daljem zadržavanju korona virusa, epidemiolog Kon je kazao da bi u junu mesecu bilo iznenađenje da je virus i dalje prisutan.

“Svima nama je jasno da se ekonomski moramo pokrenuti…Svakako će se desiti da živimo u prihvatljivom riziku s virusom i da se ponašamo u skladu s tim”, dodao je Kon.

On je rekao da u selima, kao i u gradovima ima korona virusa i istakao da je problem u manjim mestima što se “tamo teško veruje šta se dešava”.

“Pa onda može da ih iznenadi u smislu da se ne prijavljuju na vreme simptome, pa se pojave teški slučajevi”, kazao je Kon i dodao da su ljudi mislili da fizičkim odlaskom na drugo područje mogu da obezbede da neće doći do virusa.

izvor: agencije, foto: Jaroslav Pap