Ukidanje vanrednog stanja znači i ukidanje policijskog časa - neke vanredne mere ostaju


Ostaće zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola...

Ukidanje vanrednog stanja znači ukidanje policijskog časa, zabrane kretanja, kao i posebnog angažmana vojske, ali na snazi ostaju vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Nakon što je u emisiji televizije Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da bi vanredno stanje trebalo da bude ukinuto do četvrtka, 7. maja, Kon je objasnio da će po njegovom ukidanju ostati na snazi epidemija od posebnog značaja, koja je u martu proglašena u Srbiji, kao i pandemija koja je proglašena na globalnom nivou.

Kon navodi da je, ako se aktivnost virusa bude spuštala, logično očekivati da za nekoliko nedelja svi počnu redovno da rade kao ranije.

"Umesto zabrane kretanja, biće izbegavanje kontakata, ostaće zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola... Ostaje nam i dalje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere koje se inače ne sprovode", rekao je Kon.

On kaže da vanredno stanje ukida policijski čas i zabranu kretanja, kao i angažman vojske u civilne svrhe.

"Vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo stali nakon vanrednog stanja koje je bilo vrlo korisno u zaštiti života starijih i koje je dalo rezultata", rekao je Kon.

Upitan da li to znači da će stariji od 65 godina koji su u radnom odnosu moći da idu na posao, Kon je rekao da to zavisi od odluke samih firmi, kao i zakona, navodeći da u okviru proglašenja epidemije mogu da se definišu određene kategorije građana koje su u posebnom riziku.

"Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja", rekao je Kon.

Predsednik Vučić rekao je da je pitanje otvaranja granica komplikovanije i da će se one postepeno otvarati.

Podsetio je da će se 8. maja otvoriti tržni centri, 11. maja vrtići i boravci, da će uskoro krenuti i fudbalska liga, kao i košarka.

"Mislimo do juna da apelima održimo što je moguće više discipline i odgovornosti, a posle... videćemo", rekao je Vučić.

izvor: agencije, foto: Tanjug, Dimitrije Nikolić

Vanredeno stanje i policijski čas u Srbiji - ukida se 6. maja