Ukidanje vanrednog stanja sve bliže: Ponovo rade restorani, kafići, krenuo prevoz...


Avioprevoz se obnavlja od 18. maja

U okviru ublažavanja mera donetih u cilju sprečavanja širenja virusa korona, od danas ponovo rade restorani i kafići, a krenuo je i javni gradski prevoz u pojedinim gradovima, međugradski i železnički prevoz putnika.

Tako je danas počeo sa radom gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski železnički i drumski saobraćaj, a od 8. maja i javni prevoz u Beogradu i Nišu, uz poštavanje svih mera zaštite, kao i bez upotrebe klime.

Od pre nekoliko dana parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, dok će tržni centri svoja vrata otvoriti 8. maja.

Vanredeno stanje i policijski čas u Srbiji - ukida se 6. maja


Vrtići će početi sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama.

Avioprevoz se obnavlja od 18. maja.

Do ukidanja vanrednog stanja, što je moguće do kraja naredne nedelje, na snazi ostaje svakodnevni policijski čas od 18 sati do 5 ujutru.

Restorani i kafići moći će danas da počnu sa radom, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i koristiti zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

Nadležni za zeležnički prevoz putnika su spremni i, kako kažu, preduzeli su sve mere dodatne zaštite, kako putnika, tako i voznopratnog osoblja.

Pripreme su podrazumevale dodatno čišćenje vozova i dezinfekciju podova, metalnih i staklenih površina, odnosno svih površina sa kojima putnici dolaze u kontakt prilikom putovanja, kao i dodatne pripreme voznih sredstava u pogledu vidnog obeležavanja i definisanja pravila kretanja putnika kroz voz, kao i pravila prilikom ulaska i izlaska putnika.

Voznopratno osoblje nosiće zaštitne maske i rukavice i u svakom vozu će biti dovoljan broj konduktera koji će usmeravati putnike i davati sve potrebne informacije prilikom putovanja.

Putnici su dužni da tokom putovanja, a u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Kovid 19, nose zaštitne maske i rukavice na pravilan način jer će im jedino tako biti omogućeno da putuju, odnosno da uđu u voz, i da drže bezbednu distancu.

Na svim putničkim blagajnama biće istaknuta uputstva i pravila ponašanja putnika i zaposlenih za vreme trajanja opasnosti od širenja zarane bolesti Kovid 19.

U naredni ponedeljak, 11. maja, treba da počnu sa radom i vrtići i moraće da se poštuju propisanih 35 mera, a roditelji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode decu u vrtić, zajedno sa decom biti vraćeni kućama.

Osim socijalne distance i nošenja zaštitne opreme, jedna od osnovnih mera da će sva deca morati da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava.

Nakon prvomajskih praznika većina preduzeća u Srbiji koja su zbog korone "pauzirala" sa proizvodnjom, nastavlja da radi pa će se u narednim danima i nedeljama u fabričkim halama povećavati broj radnika.

Nakon nedavnog relaksiranja mera, oko 400 kompanija ponovo je pocelo da radi, na posao u ta preduzeća se vratilo do 1. maja oko 42.000 radnika, a na svom radnom mestu je i dve trećine preduzetnika u Srbiji.

I na Kosovu i Metohiji od danas stupaju na snagu nove, blaže mere kretanja, pošto se u svim sredinama smanjuje broj zaraženih koronavirusom, a povećava broj izlečenih, pa se tako u više gradova ukida karantin, a najavljeno je da će građani imati više vremena za kretanje tokom dana.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

Vanredeno stanje i policijski čas u Srbiji - ukida se 6. maja