U vrtiće u Novom Sadu kreće 3.000 mališana - uvedene posebne mere


Do ponedeljka će se obaviti poslednje pripreme

U novosadske vrtiće od ponedeljka, 11. maja kreće skoro 3.000 najmlađih Novosađana, čiji roditelji ili staratelji zbog radnih obaveza ne mogu da ih čuvaju.

U Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" navode da će od 70 biti otvorena 62 vrtića, a deca će biti u grupama od po desetoro.

Do ponedeljka će se obaviti poslednje pripreme vrtića za prijem dece, u koje spada dezinfekcija prostorija i sklanjanje plišanih i drugih igračaka preko kojih se može preneti virus korona.

Koordinatorka preventivne zdravstvene službe Branka Čonkić kaže da će svakog jutra roditelje i mališane zaposleni pregledati na ulazu.

"Meriće se telesna temepratura roditelja i dece, moraće da prođu kroz dezobarijeru i da na ruke nanesu dezificijens, a nakon toga će dete jedno po jedno preuzimati vaspitači i negovateljice i drugi zaposleni, uz pravilo da unutra sa roditeljem može da uđe dete uzrasta do tri godine", navodi Čonkić i dodaje da će slična procedura biti i kada deca budu odlazila iz vrtića.

Direktorka Radosnog detinjstva Marijana Popov kaže da će zaposleni imati svu zaštitnu opremu kao što su maske, rukavice i viziri, a da se grupe dece neće međusobno mešati, čak ni prilikom igre.

Ona je navela da su preduzeli sve mere koje su preporučili epidemiolozi kako bi zaposleni i deca bili bezbedni. U slučaju da se ustanovi da je neko oboleo od Covid-19 biće preduzeto sve što bude naložio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Roditelji na sajtu predskolska.rs mogu da pronađu spisak svih vrtića koji su otvoreni, kao i savete o ponašanju zaposlenih i druge preporuke o radu tokom epidemije virusa korona.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija