Traže da se smanji broj učenika u razredima


U odeljenju do 24 učenika?

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) upozorila je da dosadašnja epidemiološka situacija i sve češća mišljenja stručnjaka o narednom talasu virusa korona, kao i zabrani okupljanja većeg broja ljudi, ukazuje da se u školama nešto drastično mora preduzeti i predložila izmene zakona koje bi to omogućile.

"U odeljenjima u kojima sede i po 33 učenika, svakako je nemoguće održati bilo kakvu, a pogotovo potrebnu fizičku distancu", upozoravaju iz Unije sindikata. Dodaju da su se stekli uslovi za izmene i dopune zakona o osnovnoj i srednjoj školi.

Unija predlaže izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju izmenom člana 31. stav 2. tako da glasi: "Odeljenje istog razreda može da ima do 24 učenika."

U Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju predlaže se izmena člana 29. stav 1. tako da se nastava izvodi "u odeljenju do 24 učenika, u grupi, odnosno pojedinačno, u skladu sa školskim programom".

"Tako ćemo pratiti modele evropske dobre prakse, rasteretiti ogromna odeljenja, omogućiti kvalitetnije obrazovanje za sve i poštovati savete zdravstvene struke", ističe Unija u pismu upućenom ministru prosvete Miladenu Šarčeviću i predsedniku skupštinskog odbora za obrazovanje nauku i tehnološki razvoj Muameru Zukorliću.

izvor: FoNet, 021.rs, agencije, foto: Daria Shevtsova, Pexels