Traže da nedelja bude neradna - vanredno stanje pokazalo da to može da funkcioniše


U Srbiji se već dosta dugo polemiše o inicijativi za zabranu rada nedeljom u trgovinama

Privrednici iz Bajine Bašte pokrenuli su inicijativu da se na teritoriji te opštine usvoji pravna regulativa koja nedelju predviđa kao neradan dan.

Inicijativa je upućena predsedniku opštine, zameniku predsednika i opštinskom veću, prenosi protal Drina info.

U detaljnom obrazloženju navedeni su svi razlozi koji idu u prilog usvajanju ovakve odluke, a navodi se da se tokom vanrednog stanja došlo do zaključka da je apsolutno moguće zadovoljiti sve potrebe građana u uslovima redukovanog radnog vremena i da su diskretni heroji u teškim vremenima bili radnici prodavci i zaposleni u maloprodajnim objektima.

Oni su naveli i da su njihovi zaposleni nečije mame, tate, sestre koje u ovakvim uslovima privređivanja neko mnogo manje viđa.

"Sa druge strane mi kao poslodavci suočeni smo sa velikim problemima kada su u pitanju rasporedi radnog vremena i slobodni dani za naše zaposlene i večito smo rastrgnuti između društvene odgovornosti kojoj svi težimo i profitabilnosti poslovanja, zbog koje smo i registrovani", piše u inicijativi.

Ocenjuje se i da umesto da se te radne nedelje koje na godišnjem nivou čine 50 i više radnih dana amortizuju dodatnim zapošljavanjima, one se u stvari amortizuju većim opterećenjem postojeće radne snage ili dodatnim angažovanjem samih preduzetnika.

U Srbiji se već dosta dugo polemiše o inicijativi za zabranu rada nedeljom u trgovinama. U vezi sa tim se izjasnio i ministar rada Zoran Đorđević.

"Već sam objašnjavao da se ta praksa pokazala kao loša u nekim zemljama, tako da mislim da u trenucima kada se borimo za radna mesta, rast ekonomije, veći turizam o ovome ne razmišljamo", rekao je Đorđević.

izvor: agencije, foto: Lucas Ettore Chiereguini, Pexels