Protokol o ulasku državljana Srbije u zemlju


Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata

Vlada Srbije usvojila je danas izmenu odluke o protokolu ulaska državljana Srbije u zemlju, kojom se sada predviđa da mogu da se kreću bez ograničenja ako imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili idu u karantin od 14 dana, koji mogu da prekinu ako urade test i on bude negativan.

"Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko državljanin Srbije bez urađenog testa uđe u zemlju, u obavezi je da 14 dana provede u samoizolaciji", navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da u periodu samoizolacije građani imaju mogućnost da testiranje obave u nekoj od referentnih laboratorija u zemlji i ukoliko je test negativan, prekinu samoizolaciju.

Članovi Vlade usvojili su izmenu odluke o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, kojom se rok važenja te odluke produžava za još 30 dana.

"Kako bi se sprečile zloupotrebe i neopravdano podizanje cena, vlada je definisala spisak proizvoda čije se cene ne smeju povećavati. Imajući u vidu činjenicu da je preporuka lekara da se i dalje nosi lična zaštitna oprema, vlada je ovom odlukom obezbedila da se cena ove opreme ne povećava", navodi se u saopštenju.

izvor: agencije, foto: STANLEY NGUMA, Pexels