Pozorišni trg u Novom Sadu dobija fontanu - Memorijalna traka duga 160 metara, laserom ugravirana istorija NS


Novi Pozorišni trg u Novom Sadu

Gradska uprava tenderom traži firmu koja će urediti Pozorišni trg, saznaje 021.rs.

Grad Novi Sad će u dve budžetske godine, ovoj i sledećoj, iz kase izdvojiti 315 miliona dinara za radove.

Odluka da Novi Sad sam finansira ovaj projekat je doneta pošto je Pokrajina uskratila 150 miliona dinara koje je Grad trebalo da dobije preko Uprave za kapitalna ulaganja, a zbog manjka u budžetu Vojvodine usled krize izazvane epidemijom virusa korona.

Vrednost radova je varirala tokom proteklih meseci. Grad uređenje Pozorišnog trga u decembru procenio na 290.833.333 dinara, zatim je odlučeno da će i Pokrajina dati sredstva pa su u martu radovi poskupeli na na 444.890.800 dinara, da bi sada, kada se Pokrajina povukla, uređenje okoline SNP-a bilo procenjeno na 315.071.239 dinara.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je, kako se 021.rs uverio, posle informacije da je Pokrajina uskratila novac navela da je "na osnovu predmera i predračuna iz Tehničke dokumentacije smanjena ukupna procenjena vrednost" radova, iako su oni zapravo skuplji za više od 24,2 miliona nego prema prvobitnom proračunu iz decembra.

Tek nakon završetka tendera znaće se koliko će radovi tačno koštati.

Prema projektu, koji se oslanja na arhitektonska rešenja sa konkursa od pre dve godine, okolina SNP-a će umesto mermera dobiti granitne i behaton kocke, fontanu umesto male zelene površine kod nikada završene zgrade Poštanske štedionice, informacione displeje, klupe i drugi urbani mobilijar, kao i memorijalnu traku koja će ići linijom nekadašnje male Jevrejske ulice srušene zbog gradnje pozorišta.

Memorijalna traka duga 160 metara i široka 40 centimetara će se pružati od zgrade Apolo centra do informacionog stuba visine sedam metara koji će biti smešten kraj fontane. Na ovoj memorijalnoj traci koja ide linijom gde su bile kuće nekadašnje male Jevrejske ulice i koja će biti od korten čelika biće laserom ugravirano 90 događaja i zanimljivosti iz istorije Novog Sada na srpskom i engleskom jezikom, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: UGZI

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...