Od septembra 2021. od Novog Sada do Beograda - brzim vozom od 200 kilometara na sat


Na deonicama od Beograda do Stare Pazove i od Stare
Pazove do Novog Sada radi najviše radnika, njih 1.533

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je zajedno sa generalnim direktorom “Kineskih železnica” za Srbiju Hu Sjaojungom laboratoriju sistema za kontrolu brze pruge Beograd–Budimpešta.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je ova laboratorija mozak buduće brze pruge, dodavši da je u pitanju najmodernija laboratorija, odakle će se upravljati tom prugom.

Danas na deonicama od Beograda do Stare Pazove i od Stare Pazove do Novog Sada radi najviše radnika, njih 1.533, objasnila je potpredsednica Vlade.

U julu će biti završen desni kolosek na deonici do Stare Pazove, do kraja godine i cela ta deonica.

Krajem avgusta sledeće godine putovaćemo od Beograda do Novog Sada brzim vozom od 200 kilometara na sat, rekla je Mihajlović.

Ona je izrazila zahvalnost kineskom narodu na pomoći tokom epidemije koronavirusa, istakavši da Srbiju i NR Kinu povezuju snažno prijateljstvo, ljubav dvaju naroda i partnerska saradnja.

Prema njenim rečima, Srbija planira da gradi brzu prugu od Beograda do Niša, te da očekuje da sledeće godine krene realizacija tih planova.

Hu Sjaojung je naglasio da ovu laboratoriju odlikuje sofisticirana tehnologija, koja zadovoljava sve evropske standarde, a da će, pre ugradnje svih materijala u procesu izgradnje brze pruge, oni biti testirani u ovoj laboratoriji.

Potpredsednica Vlade je na molbu da prokomentariše sutrašnji Samit o Zapadnom Balkanu, koji se održava onlajn u Zagrebu, rekla da Srbija ostaje posvećena evropskim standardima i svom putu ka Evropskoj uniji.

Prema njenim rečima, sve zemlje se nalaze u ozbiljnoj krizi, kako zdravstvenoj, tako i ekonomskoj i socijalnoj, a investicije i projekti su način da se ubrza privredni razvoj.

Srbija radi sa svima koji su najbolji na svetu. Očekujem da nastavimo sa realizacijom projekata koje sprovodimo sa EU, kao što su izgradnja intermodalnog terminala i auto-puta Niš–Merdare–Priština, ali i da zajedno započnemo neke nove projekte i da razgovaramo o novim grantovima, rekla je Mihajlović.

foto: Vlada Srbije