Na Detelinari novo dečje igralište i uređene zelene površine


Projektom je predviđeno da u okviru urbanog džepa bude izgrađena megastruktura, u kojoj će biti dečje igralište i vertikalni vrt

Uređivnje „urbanog džepa” na Detelinari koštaće gotovo 35 miliona dinara, s PDV-om, a posao je na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije poveren firmi „Graditelj NS”, koja će s još tri preduzeća morati da, za pet meseci, izgradi dečje igralište i uredi zelene površine.

Osim toga, na zapuštenom prostoru u bloku zgrada u Rumenačkoj ulici planirano je i postavljanje nove javne rasvete i mobilijara.

Ukupna površina prostora je 1.276 kvadratnih metara, od čega je 1.028 kvadrata pejzažnog uređenja. Projektom je predviđeno da u okviru „urbanog džepa” bude izgrađena „megastruktura”, u kojoj će biti dečje igralište i vertikalni vrt.

Planirano je igralište iz dva dela – prizemlja i sprata – koji će biti povezani jednokrakim stepeništem, a podovi obloženi „deking” podlogom. „Megastruktura” je u osnovi dimezija 20,19 x 5 metara i visine 8,76 metara, a, kako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno, taj prostor je zamišljen kao mesto gde će se korisnici zadržavati, sedeti i posmatrati zelenilo vertikalnog vrta i planiranog parka pored. U prizemlju su predviđene ljuljaške, dok bi na gornjoj etaži trebalo da budu stepenasta mesta za odmor, druženje i posmatranje okoline.

Vertikalni vrt predstavlja „konstrukciju” koja će natkrivati „megastrukturu” i dečje igralište, pa je, umesto zidova i krova, predviđeno postavljanje končano-pletene zaštitne mreže, koja će predstavljati opnu tog objekta. Osim izgradnje „megastrukture”, projektom su predviđene i manje zone zelenila, te pešačke komunikacije unutar stambenog bloka, međusobno povezane u funkcionalnu celinu. Na mestu gde je trenutno plato od behaton-ploča biće zelena površina, a celokupan prostor stambenog bloka biće opremljen urbanim mobilijarom i novom javnom rasvetom. Planirano je postavljanje pet kanti za otpatke, tri parkovske ležaljke, sedam klupa s naslonom i tri ljuljaške.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi