Isplata minimalca kreće od četvrtka - 100 EUR svakom u junu


Ne radi to samo Srbija, već SAD, Japan, Hong Kong, Singapur

"Prijava je bila na portalu Poreske uprave. Preko 1, 1 milion zaposlenih i 237 hiljada poslodavca. Milion i 100 hiljada zaposlenih dobiće 750 evra, odnsno tri minimalne zarade sledeća tri meseca. Isplata počinje u četvrtak", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao za RTS i da će zdravstveni radnici primiti celokupnu zaradu za april, sa povećanjem od 10 odsto u odnosu na mart i naglasio da je povećanje plate zdravstvenim radnicima trajno.

On je rekao da će uvećanjem medicinska sestra na Infektivnoj klinici imati platu od oko 54.000 dinara. "Infektolog će imati platu od oko 105.000 dinara, to je za 65 odsto više nego 2011. godine".

On je rekao da prijava za 100 evra počinje 15. maja i da traje do 5. juna "Potpuno ćemo ispuniti obećanje, to je opravdana ekonomska mera.

Ne radi to samo Srbija, već SAD, Japan, Hong Kong, Singapur", naveo je Mali.

Naveo je da je cilj isplate od 100 evra da se umanje ekonomske posledice krize, proširi optimizam kod građana.

Srbija je, kako je rekao prvi kvartal završila sa rastom od 5 odsto, a on bi bio i 6,1 ili 6,2 odsto da nije bilo krize.

Mali je naveo da će ako ovako nastavimo, Srbija biti najuspešnija ekonomija u Evropi, sa rastom koji će možda biti na nuli.

"Srbija polako zauzima svoje mesto, postajemo prepoznatljivi po visokim stopama rasta", naveo je Mali.

On je ocenio da je ovo najveća kriza u poslednjih 100 godina, a da se Srbija dobro nosi sa njom.

Mali je rekao da je najveći cilj države bio da zadrži radna mesta pre krize i da se Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavilo 6.047 građana. Rekao je i da su neki zapošljavali još radnika.

"Ne samo da nisu otpuštali več su zapošljavali nove", naveo je Mali.

izvor: agencije, foto: Markus Spiske, Pexels