Evo kako će izgledati život nakon ukidanja vanrednog stanja


Mnoge mere ostaju na snazi

I zvanično UKINUTO vanredno stanje - od sutra bez policijskog časa


Iako su parkovi otvoreni još 28. aprila, prva mera, koju epidemiolozi smatraju ključnom - fizička distanca, ostaje. To znači da će građani i dalje morati da budu udaljeni dva metra na javnim mestima, neophodno je da se izbegava rukovanje, a javna okupljanja i dalje neće biti dozvoljena.

Osobama starijim od 65 godina biće dozvoljen izlazak, ali se i dalje ne preporučuje. Mere koje će morati da poštuju jeste zabrana šetanja u grupama, kao i sve druge mere koje se odnose na fizičku distancu.

Kafići i restorani jesu otvoreni 4. maja, ali su građani koji ih posećuju obavezni da nose rukavice i maske. Ipak, veća slavlja, što uključuje svadbe, rođendane, kršenja, odlažu se za posle 15. juna.

I zvanično UKINUTO vanredno stanje - od sutra bez policijskog časa


Bioskopi i pozorišta i bazeni ostaju i dalje zatvoreni.

Maske i rukavice obavezne su i u javnom prevozu, koji je u pojedinim gradovima Srbije već počeo sa radom 4. maja, dok će u Beogradu to biti od petka 8. maja.

U autobuse ulazi po jedna osoba, a označena su i mesta kretanja putnika, kao i mesta na kojima je dozvoljeno da se sedi. Dupla sedišta koristiće samo jedna osoba.

Od 11. maja, kada sa radom počinju vrtići i produženi boravak u školama, za sve roditelje koji dovode decu obavezna je zaštitna oprema, a za svako dete neophodna je i potvrda od pedijatra da je zdravo. Najavljeno je i da će grupe biti male, dok će deca starijih grupa biti obavezne da nose maske. Ukoliko roditelji ne budu poštovali navedene propise biće vraćeni kućama sa decom.

Ograničenja za izlazak osoba sa autizmom više nema, osim poštovanja mera distanciranja.

Iste mere važe i za delatnosti koje su već 21. aprila počele sa radom - poput auto-mehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i za poslodavce iz oblasti trgovine na malo - knjižare, trgovce motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom, kao i za zelene pijace.

Tržni centri se otvaraju u petak 8. maja i za njih će važiti dodatne mere - dezo-barijere biće na svim ulazima, neće moći da se koristi centralna klimatizacija, a obavezna je i zaštitna oprema i za zaposlene i za kupce. Za svaki tržni centar biće određen maksimalan broj ljudi koji mogu da budu unutra, a za regulisanje toga biće zaduženo obezbeđenje. U svim toaletima nalaze se sanitajzeri.

Aerodromi se otvaraju 18. maja, a na sledećoj sednici Kriznog štaba će biti jasno određene mere pod kojima će građani ulaziti u Srbiju iz inostranstva, kako bi se izbegao karantin.

Zemlje su u obavezi da dogovore identične opšte standarde zaštite i prevencije na aerodromima i unutar letelica.

izvor: b92.net, agencije, foto: Jaroslav Pap

I zvanično UKINUTO vanredno stanje - od sutra bez policijskog časa