Er Srbija letom za Cirih - obnovila putnički saobraćaj


Ovo je važan dan za Er Srbiju i beogradski aerodrom, jer smo nakon dva meseca ispratili smo prvi komercijalni let ka Cirihu

Er Srbija je danas obnovila komercijalni putnički saobraćaj, a prvi avion za Cirih ispratila je potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Na prvom komercijalnom letu Er Srbije, posle ukidanja vanrednog stanja, za Cirih su sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" krenula 33 putnika, koji su morali da imaju zaštitnu opremu i u avionu su sedeli tako da budu dovoljno udaljeni jedni od drugih.

Ministarka Mihajlović je uoči poletanja na beogradskom aerodromu ušla u avion i pozdravila posadu i putnike.

"Ovo je važan dan za Er Srbiju i beogradski aerodrom, jer smo nakon dva meseca ispratili smo prvi komercijalni let ka Cirihu, koji je otišao sa oko 30 putnika, a vratiće se pun.

Pored Ciriha, tu je i Frankfurt, kao i uskoro London i Beč, Pariz i Amsterdam, Ljubljana i drugi.

Er Srbija će biti prva kompanija koja će se pojaviti na aerodromu u Ljubljani, a tu su i drugi aerodromi u okruženju", rekla je ministarka.

Istakla je da je važno što smo počeli da se vraćamo u normalu u aviosaobraćaju.

"To je grana saobraćaja koja je najviše pogođena virusom u celom svetu i Evropi, kao i kod nas. Mi smo jedan tim koji radi zajedno, Vlada Srbije, Er Srbija i beogradski aerodrom, i činimo sve da što pre učinimo ovaj vid transporta što bezbednijim i što dostupnijim i da imamo što više redovnih komercijalnih letova, pošto će to puno značiti za našu privredu", istakla je ona.

Generalni direktor beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Fransoa Berizo je rekao da je ovo veliki dan koji je aerodrom čekao gotovo dva meseca.

"Možemo da vidimo da kreće prvi komercijalni let, hvala našem partneru Er Srbiji, uradili su izvanredan posao i pustili mnogo više letova nego što smo mogli da sanjali prethodnih nedelja i nadamo se da je ovo jedan veliki početak za aviosaobraćaj u Srbiji", istakao je Berizo.

Generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit je kazao da su uzbuđeni jer leti prvi komercijalni let za Cirih, kao i da pokreću prvo četiri linije, Cirih, Frankfurt, London i Beč.

"Danas imamo pet letova, tri za Cirih i dva za Frankfurt, a krajem meseca puštamo letove za Amsterdam i Pariz. Što se tiče regiona, 29. maja letimo za Ljubljanu i imaćemo još pet letova, za Podogoricu, Tivat, Skoplje, Banjaluku i Sarajevo, a 6. juna idemo za Njujork i nastavljamo sa još komercijalnih letova".

Zahvalio je Vladi Srbije, beogradskom aerodromu i svima koji su omogućili da se to ostvari.

Er Srbija će, pored tog leta za Cirih u 7.20 sati, poleteti danas iz Beograda i za Frankfurt u 17 sati.

Na beogradskom aerodromu zaposleni su dočekali putnike poštujući mere za suzbijanje korona virusa, a osim maski i rukavica, imali su i vizire.

Putnici su rekli da su jedva dočekali otvaranje granica i obnavljanje aviosaobraćaja.

Srpski avioprevoznik će u nedelju leteti i za London i Beč.

Er Srbija je najavila da će u periodu od 21. maja do 14. juna organizovati ograničen broj letova do Londona (Hitrou), Frankfurta, Ciriha i Beča.

U Er Srbiji kažu da su već u prodaji karte za još dve destinacije, Pariz i Amsterdam za letove od 31. maja, gde je do 14. juna predviđen jedan let nedeljno.

Pored toga, Er Srbija će obnoviti komercijalne letove do Njujorka 6. juna, dok će od 13. juna broj prekookeanskih letova srpske nacionalne aviokompanije biti povećan na dva nedeljno.

Nacionalna aviokompanija počeće u poslednjoj nedelji maja postupno obnavljanje letova do pojedinih destinacija u regionu.

Planira da obavi prvi let od Beograda do Ljubljane 29. maja, kao prva aviokompanija koja se vraća na taj aerodrom, a da zatim tokom prve dve nedelje juna, pored Ljubljane, ponovo uspostavi saobraćaj i do Podgorice, Tivta, Sarajeva, Banjaluke i Skoplja.

Srpski avioprevoznik će obnavljati redovan putnički saobraćaj u skladu sa odlukama regulatornih organa drugih država.

Er Srbija je najavila da će na svojim letovima primenjivati sve neophodne mere bezbednosti, u skladu sa najvišim bezbednosnim i higijenskim standardima, kao i uputstvima nadležnih domaćih i međunarodnih regulatornih tela.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija