Dva grada na pola sata: Brza pruga Novi Sad - Beograd gotova do septembra 2021. godine


Do 31. marta 2021. godine, deonica Beograd–Stara Pazova će biti spremna za saobraćaj

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas, zajedno sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, radove na izgradnji brze pruge Beograd–Budimpešta, na deonici od Beograda do Stare Pazove.

Vučić je, posle obilaska radova i prezentacije projekta na gradilištu kod Stare Pazove, rekao da će do 31. marta 2021. godine, deonica Beograd–Stara Pazova biti spremna za saobraćaj, a do avgusta ili septembra 2021. i pruga od Beograda do Novog Sada.

Do 2024. godine, kako je naveo, biće završena i deonica od Novog Sada do Subotice, što će omogućiti da se od Beograda do Budimpešte vozom stiže za oko dva sata i 45 minuta.

Ambasadorka NR Kine u Beogradu Čen Bo rekla je da je izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta jedan od najvažnijih projekata u okviru inicijative “Pojas i put”.

Ona je naglasila da nijedan projekat koji vode kineske kompanije u Srbiji nije stao za vreme epidemije koronavirusa, kao i da veruje da će kineske kompanije nastaviti da daju doprinos oporavku srpske ekonomije.

Dužina deonice Beograd centar–Stara Pazova je 34,5 km, vrednost radova je 350,1 milion dolara, a izvođač je konzorcijum kineskih kompanija “Čajna rejlvej internešenel” i “Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani”.

foto: Daniel Frese, Pexels

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...