Znamo da roditelji nisu oduševljeni letnjom školom, traži se najbolja odluka


Gledamo postepeno vraćanje dece u školske kolektive onda kada je to najbezbednije

Dr Darija Kisić Tepavčević o navodnom povratku dece u školske klupe sredinom juna.

Pričalo se o mogućem povratku dece u školske klupe u periodu između 15. juna i 15. septembra, evo kako su to članovi Kriznog štaba prokomentarisali.

"Niko od nas, ko je roditelj, ne bi to prihvatio sa oduševljenjem, ali moramo da budemo svi svesni da će se doneti odluka koja je najbolja za našu decu. Takva vrsta odluke za cilj ima da najmanje izloži decu, i smanji mogućnost da infekciju donesu u kućnu sredinu, naročito među starije ukućane," rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da letnji period, kada su više temperature, jeste nepovoljniji kada je u pitanju širenje virusa.

"Nismo pričali o datumima školske godine, jasno nam je da je stepen kolektivnog imuniteta među najmlađim građanima jako blizak jer sede kod kuće. Svesni smo da su simptomi u toj grupi blagi, ali oni mogu da budu prenosioci infekcije, pogotovo na bake i deke, koje se svi trudimo da sačuvamo.

Zato gledamo postepeno vraćanje dece u školske kolektive onda kada je to najbezbednije. Letnji period, sa visokim temperaturama, generalno jesu najbezbedniji kada su u pitanju infekcije koje se šire kapljičnim putem," rekla je dr Kisić Tepavčević.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: bongkarn thanyakij, Pexels