Kad se ukinu mere - individualna odgovornost ostaje


Škole neće počinjati da rade, jer je to sada besmisleno

Sva predviđanja i kretanja epidemijskog toka upravo su onakva kakva su bila i očekivana, virus slabi, a jedan od pokazatelja jeste da je sve više novootkrivenih pacijenata zaraženih virusom korona uglavnom bez simptoma, izjavila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Krenulo otključavanje Novog Sada: Delimično otvaranje vrtića 11. ili 18. maja - EXIT se odlaže?


Ona je navela da je još jedna povoljna situacija za našu zemlju toplo vreme kojem idemo u susret, a virusi, kaže, u takvim uslovima ima manju sposobnost prenošenja.

“Tokom leta manji broj pacijenata ima oboljenja slična gripu, te očekujemo da će biti i manje obolelih od korone”, istakla je Kisić Tepavčević za Pink TV.

Kisić ističe da život mora da se nastavi i da ćemo morati da naučimo da živimo sa novim virusom.

Kada se ukinu mere mi ćemo preći na individualnu odgovornost i svako sam mora da proceni kako će se štiti", kaže Kisić.

Poručuje da bi građani trebalo da nastave da se ponašaju kao i do sada, da drže socijalnu distancu i da u zatvorenom prostoru, kakav je na primer gradski prevoz, nose maske, ali i da često pranje ruku ostane navika.

Još uvek nije poznato, dodaje, koliki je stepen stečenog kolektivnog imuniteta u našoj populaciji, međutim, ukazuje Kisić, po sve manjem broju građana koji se javljaju na infektivnim klinikama procenjuje se da je on mnogo jači nego na početku epidemije.

Kisić je najavila da će se u našoj zemlji raditi studija koja će na reprezentativnom uzorku pokazati koji procenat populacije je stekao imunitet na novi virus.

“U skladu sa merama koje smo preduzeli, iz dana u dan posmatramo kako se epidemija kreće. Svaki virus i epidemija je priča za sebe. Mi možemo da vršimo predviđanja, ali ovo je nepoznati virus i tek na osnovu protoka vremena možemo da vidimo kako se menja i da menjamo i preventivne mere”, rekla je Tepavčević.

Ono što su dosadašnji uspesi, navodi ona, to što Srbija nije imala nagli eksponencijalni rast virusa i što nije došlo do prevelikog opterećenja zdravstvenog sistema.

“Sada smo već ušli u osmu nedelju, i epidemija ovakvog tipa čak i da se ništa ne radi ima svoj tok i ne može da traje zauvek. Ali da nisu mere uvedene, broj žrtava bi bio nemerljivo veći, bio bi višestruko veći”, rekla je Tepavčević.

Ona je dodala da će pravi pokazatelji čitave epidemije biti objavljeni kada se ona završi, ocenjujući da “ćemo biti ponosni na ono što je urađeno”.

Kisić je navela da su gerontološke ustanove uspele na početku da se sačuvaju, ali da je, kaže, kasnije očigledno popustila pažnja i da je zbog toga virus “ušao” u oko 30 gerontoloških centara u zemlji.


Pulmolog i član Kriznog štaba Branimir Nestorović izjavio je danas da će parkovi vrlo brzo biti otvoreni, zato što, kako kaže, boravak napolju više nije takav rizik, čak ni maske neće morati da se nose.

Nestorović je za TV Prva rekao da se posle 1. maja očekuje otvaranje tržnih centara i postoji najava da će obdaništa biti otvorena oko 11. maja.

Kako je rekao, još se razgovara o tome da li će biti otvoren boravak za decu do četvrtog razreda.

"Škole neće počinjati da rade, jer je to sada besmisleno, ali smo diskutovali o otvaranju obdaništa. Ljudi idu na posao, moraće neko da čuva decu, tako da možda otvorimo i dnevni boravak”, rekao je doktor Nestorović.

On smatra da se virus neće vratiti na zimu, a i ako se vrati, neće praviti probleme. Takođe, ocenjuje da preko leta verovatno neće biti potrebe za ovakvim merama.

"Na sreću izlazimo iz pandemije, ne očekujem od juna neke veće probleme, a život će se nastaviti već sredinom maja", rekao je Nestorović.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

Krenulo otključavanje Novog Sada: Delimično otvaranje vrtića 11. ili 18. maja - EXIT se odlaže?