Uskoro nova vozila na ulicama: Taksisti u Novom Sadu zainteresovani za subvencije


Nova vozila moraju da budu vredna minimum 13.000 evra

Za bespovratno subvencionisanje nabavke novih taksi vozila pre uvođenja vanrednog stanja, tačnije do 12. marta, stiglo je 134 zahteva od taksista s teritorije Novog Sada, saznaje Dnevnik u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na osnovu „Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza”, koja je usvojena krajem 2019. godine, taksisti će dobijati bespovratnu pomoć u iznosu od 8.000 evra za učešće za namenski kredit ili finansijski lizing za nabavku novog putničkog vozila, kao i dela kupoprodajne cene za njegovu nabavku.

Pravo na ovu subvenciju imaju oni taksisti obavljaju delatnost taksi prevoza najmanje godinu dana.

Nova vozila koja budu nabavljali moraju da budu vredna minimum 13.000 evra. Jedan od zahteva je i da nova vozila imaju potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodan gas ili da zadovoljavaju najmanje euro 6 standard u pogledu emisije izduvnih gasova. Time se može zaključiti da država želi da radi na smanjivanju zagađenja u gradovima širom zemlje, pa i u Novom Sadu.

Po rečima predsednika Ugovorne privredne taksi komore Vojvodine Radenka Vidakovića, ova pomoć će taksistima biti veoma korisna jer mogu da kupuju vozila svih vrsta, a uz iznos od 8.000 evra dobili su mogućnost da kupe nova, a ne polovna vozila iz inostranstva, koja su, kako je rekao, već izrabljena.

Ima dosta vozila koja vrede između 13.000 i 15.000 evra, ali su jako dobra i zadovoljavaju sve norme i kriterijume taksi prevoza u Novom Sadu, kazao je Radenko Vidaković, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: Pixabay