Ukidanje letnjih odmora - predlog jedne od evropskih zemalja


Konfederacija finske industrije
(nešto poput Privredne komore Srbije) smatra da bi letnje odmore trebalo ukinuti.

Jedan od vodećih finskih ekonomista Sami Pakarinen izjavio je u jednoj TV emisiji da se "letnji odmori moraju prilagoditi situaciji", a drugi Risto E.J. Pentila dodaje da letnja sezona i pokretanje proizvodnje nisu kompatibilni.

"To bi bio trenutak da započne obnova privrede, a ne vreme da se ide na odmor. Ako se pokrene rast, mi bismo tada trebalo da radimo", rekao je Pentila finskim medijima, ocenjujući da postoje signali da bi ekonomija, posle perioda stagnacije zbog mera uvedenih za sprečavanje širenja korona virusa, mogla da bude ponovo pokrenuta na leto, prenosi Euroactiv.

U međuvremenu, Banka Finske procenjuje da će kriza, koju je izazvao korona virus, ove godine drastično smanjiti BDP u zemlji. Ako ograničenja i zatvaranja potraju duže od tri meseca, predviđeni pad bio bi oko 5%, dok bi u najgorem scenariju bio iznad 10%.

Finska vlada je pred velikim političkim izazovom, jer odluka o eventualnom ukidanju letnjih odmora svakako ne bi naišla na pozitivan odjek u javnosti.

Iz Finske još jedan zanimljiv podatak: tokom perioda izolacije potrošnja alkohola ostala je na gotovo istom nivou. Prema najnovijem istraživanju, 77% ispitanika je reklo da pije jednako kao i pre. Njih 15 posto je reklo da pije manje, a samo 6% da pije više. Samo jedan posto Finaca je rekao da pije mnogo više nego pre.

izvor: agencije, foto: Anastasia Borisova, Pixabay