U saradnji sa EU stigla još dva aviona sa opremom koju je kupila Srbija


Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije
saopštilo je da su juče na Aerodrom „Nikola Tesla“ sletela još dva aviona sa medicinskom opremom i materijalom koji je Srbija obezbedila za borbu protiv epidemije bolesti COVID-19.

Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova, kao deo paketa od 15 miliona evra pomoći u hitnim situacijama kako bi se Srbiji pomoglo u borbi protiv koronavirusa.

Ovi letovi, koje je organizovao UN Program za razvoj (UNDP), omogućavaju najbržu moguću dostavu opreme i materijala jer je korišćenjem velikog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor, a istovremeno je ušteđeno dragoceno vreme i troškovi.

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije svakodnevno i intenzivno rade sa Evropskom unijom i bilateralnim partnerima.

Joksimović je tim povodom istakla da su izazovi isti, a saradnja i efikasna solidarnost jedini način da se borimo protiv epidemije.

Ona je prenela zahvalnost Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Semu Fabriciju na promptnoj reakciji na njenu molbu za dodatnim finansiranjem letova za dopremanje medicinske opreme, i najavila nastavak rada na tom planu.

Fabrici je rekao da se čitav svet bori protiv COVID-19 i da su ovo teška vremena koja zahtevaju veliku solidarnost, naglasivši da EU sa Srbijom svakodnevno sarađuje na zaštiti zdravlja njenih građana i pružanju podrške.

Prema njegovim rečima, sa jučerašnja dva, imamo ukupno četiri teretna aviona do sada, čije transportne troškove finansira EU, a koji donose važan medicinski materijal za pomoć Srbiji u borbi protiv COVID-19.

Očekuje se da će još teretnih aviona doći u narednih nekoliko dana. Ova podrška deo je finansijskog paketa za Srbiju od 93 miliona evra, koji je komesar Varheji najavio prošle nedelje, ukazao je Fabrici.

Još jedan let koji finansira EU sa medicinskim materijalom koji je Srbija obezbedila očekuje se da sleti danas, 2. aprila.

Evropska unija je partner Srbije, najveć investitor, trgovinski partner i donator. Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji približno dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji zemlje.

Samo u zdravstveni sektor, EU je u protekle dve decenije Srbiji odobrila kroz bespovratnu pomoć i kredite 450 miliona evra kako bi sistem postao moderniji i otporniji.

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi