Tretmani protiv komaraca u Novom Sadu - uskoro i protiv krpelja, dezinfekcija otvorenih i zatvorenih prostora


Istovremeno, nastavlja se dezinfekcija otvorenih i zatvorenih prostora

Nakon što su prethodnih dana izvedeni tretmani protiv komaraca u zatvorenom i na otvorenom u kvartovima na Novom naselju u kojima se nalaze zgrade čiji podrumi su konstantno pod vodom, ekipe Ciklonizacije počele su monitoring odraslih komaraca na celoj teritoriji grada Novog Sada.

Kako navode u ovom preduzeću, rezultati minitoringa se očekuju u najkraćem roku pa će, na osnovu tih podataka, i serija tretmana protiv odraslih komaraca biti izvedena već tokom ove nedelje.

Ovogodišnja akcija zaštite zdravlja građana od komaraca počela je pre nedelju dana izvođenjem larvicidnih i tretmana protiv odraslih komaraca na Novom naselju. Duži period se prati stanje na celoj teritoriji grada i, prema rečima portparola Ciklonizacije Darija Aćimovića, procena je da je došlo vreme za monitoring i tretmane protiv takozvanih urbanih ili kućnih komaraca.

Kako navodi, ovi tretmani će se izvoditi sa zemlje, jer je ovaj način pokazao najveću efikasnost protiv pomenute vrste komaraca.

"Pratimo i stanje sa rečnim komarcima na Dunavu, ali za sada, zbog niskog vodostaja, nema potrebe ni za larvicidnim ni za tretmanima protiv odraslih formi ovih komaraca", objašnjava Aćimović.

Paralelno sa ovom akcijom, Aćimović najavljuje i start serije tretmana u okviru ovogodišnje sistematske akcija zaštite zdravlja građana od krpelja.

"Naše ekipe su već dva dana na terenu i rade monitoring krpelja na svim uređenim zelenim javnim površinama u gradu i prigradskim naseljima. Prvi tretmani biće izvedeni već sutra, a sve površine za koje se ispostavi da su zaražene krpeljima, biće obuhvaćene tretmanima u narednih nedelju dana", kaže Aćimović.

Istovremeno, nastavlja se dezinfekcija otvorenih i zatvorenih prostora.

Ekipe Ciklonizacije jutros su dezinfikovale i sve pijace koje su od danas počele sa radom, a kako poručuju u preduzeću, svakodnevno se dezinfikuju kvartovi u okolini svih zdravstvenih ustanova i gerontoloških centara, širi centar grada, svi bulevari i prometnije ulice u gradu i prigradskim naseljima.

"Takođe, nastavlja se i akcije dezinfekcije ulaza svih stambenih zgrada. Akcija postavljanja dezobarijera i njihovog inicijalnog punjenja privedena je kraju, a zadatak njihovog održavanja i dopunjavanja gradski štab za vanredne situacije poverio je upravnicima stambenih zajednica", zaključuju u preduzeću.

izvor: 021.rs, foto: facebook.com/ciklonizacija