Srbija šalje osam aviona pomoći Italiji


Prema Italiji su sa beogradskog aerodroma poletela četiri aviona

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović prisustvovali su danas ispraćaju pošiljke medicinske opreme koju Srbija donira Italiji za borbu protiv pandemije COVID-19.

Prema Italiji su sa beogradskog aerodroma poletela četiri aviona Er Srbije sa medicinskom opremom, a u jednom od njih je i ministarka Joksimović, koja će lično uručiti pomoć ministru spoljnih poslova Italije Luiđiju Di Maju.

Vučić je tom prilikom istakao da je Italija veliki prijatelj Srbije i da nam je pomagala uvek kada je to bilo potrebno.

On je podsetio na to da u našoj zemlji posluje veliki broj italijanskih firmi, koje zapošljavaju hiljade radnika i obezbeđuju egzistenciju njihovim porodicama.

Predsednik Republike je na jednom od paketa napisao poruku: „Pobedićemo zajedno, hrabro Italija, Srbija je uz vas!“.

Pomoć koju šalje naša zemlja deo je evropske solidarnosti, ali i prilika da pokažemo zahvalnost za sve što je Italija činila za Srbiju, rekao je Vučić i dodao da nam je ta zemlja uvek pružala neskrivenu podršku na našem evropskom putu.

Prema njegovim rečima, pomoć Srbije nije mala, radi se o robi koju smo kupili novcem naših građana, a dajemo je italijanskoj braći i sestrama kojima je potrebnija nego nama u ovom trenutku.

U donaciji se nalazi po dva miliona hirurških i epidemioloških maski, 100.000 skafandera, milion rukavica, rekao je on, prenevši da se naša država obezbedila i snabdela je tom opremom svoje magacine i bolnice.

Možda smo mogli i više, ali mislimo da je od jedne male zemlje kakva je Srbija važan pre svega gest i naša potreba da pokažemo koliko volimo Italiju i koliko smo zajedno u ovome.

Izražavam saučešće predsedniku, Vladi i narodu Italije zbog više desetina hiljada mrtvih, u nadi da ćemo uskoro moći ponovo da posećujemo tu zemlju i dočekujemo drage italijanske goste, istakao je predsednik Srbije.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo izjavio je da će velikodušna pomoć Srbije biti od velike koristi onima koji su u bolnicama, na prvim linijama borbe za svaki život.

On je preneo svim građanima Srbije pozdrave italijanskog predsednika Serđa Matarele, dodavši da su poslednjih nedelja on lično, ali i Ambasada Italije u Beogradu, primili veliki broj poruka solidarnosti od mnogih naših ljudi.

Sa Aerodroma „Nikola Tesla“ danas su ka Italiji odletela četiri aviona sa medicinskom pomoći, dok će još po dva ići sutra i prekosutra.

foto: facebook.com/airserbia