Proba male mature onlajn, važno da učenici ne prepisuju i ne obmanjuju sebe


Najverovatnije će redovna nastava biti završena onlajn

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da sledeće nedelje počinje proba male mature, kao i da će ona zbog epidemiološke situacije biti održana onlajn, ali da je važno da učenicima tokom probe niko ne pomaže, da ne prepisuju i da ne obmanjuju sebe. Dodao je da će najverovatnije redovna nastava u ovoj školskoj godini biti završena onlajn.

Mladen Šarčević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da će najverovatnije redovna nastava biti završena onlajn i da za to ima za sada još mesec i po dana, tačnije do kraja maja.

Ukazao je da su zbog toga za prolećni raspust ostavljena samo četiri slobodna dana za Vaskrs.

"Istovremeno smo imali jednu radnu subotu, a imaćemo i uštede na takozvanim časovima sistematizacija", rekao je ministar.

Naveo je da taj predavački deo jeste najveći deo posla, ali da nije jedini. "Moraju da se izvedu ocene, moraju da se urade završni ispiti", dodao je Šarčević.

Istakao je da Srbija prati šta sve evropske zemlje rade. "Nama je najvažnije da nemamo rizična okupljanja, a rizično okupljanje je kada u školu koja ima 800 đaka dođu svi ponovo u učionice, a to nećemo imati", poručio je ministar.

Naglasio je da su sada koncentrisani na period posle Vaskrsa – odnosno na probe male matrure koje će biti održane 22., 23. i 24. aprila.

"One su napravljene tako udobno da dete ima svaki dan, a tri dana se radi, po 12 sati. Poenta je da se samovrednuju, poenta je da mu niko ne pomaže, da ne prepisuje, da ne obmanjuje sam sebe. Tu je na ispitu i porodica i đak", rekao je Šarčević.

Naglasio je da je ta proba samo uvid šta još treba da se radi i da je pomoć i nastavnicima i učenicima.

"Znaju nastavnici već sa kojim kapacitetom je učenik raspolagao. Postoji mogućnost da je učenik napredovao tokom ovog perioda, ali da neko pravi velike skokove i da mu to ocenjujemo da je to regularno, nije", dodao je ministar.

Ukazao je da će se prema savetima epidemiologa o daljem toku završetka školske godine i polaganju završnih ispita pričati za četiri nedelje kada se sagleda epidemiološka situacija, a to je 7. ili 8. maja.

"Ako završimo 80, 85 odsto posla, a to je redovna nastava, ostaje nam da utvrđujemo i pomažemo deci da kompletiraju znanje i da to na neki način procenimo, da se kvalifikuju za upis određenih škola, jer pravednost je takođe princip koji moramo da očuvamo", zaključio je Šarčević.

izvor: rts.rs, agenije, foto: Pexels