Prekid neprijateljstava: Globalno primirje zarad efikasnije borbe protiv pandemije koronavirusa?


Sve zemlje sveta da proglase globalno primirje

Francuski predsednik Emanuel Makron za inicijativu UN o proglašenju prekida vatre i neprijateljstava u celom svetu zarad efikasnije borbe protiv pandemije koronavirusa.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je obezbedio podršku tri od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN za inicijativu svetske organizacije o proglašenju prekida vatre i neprijateljstava u celom svetu zarad efikasnije borbe protiv pandemije koronavirusa, izveštava Rojters.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je još 23. marta na sve zemlje sveta da proglase globalno primirje i upozorio da je u zemljama u kojima besni rat urušen zdravstveni sistem i da nema dovoljno zdravstvenih radnika.

Francuski predsednik Makron izjavio je da su mu predsednici Kine Si Điping, SAD Donald Tramp i premijer Velike Britanije Boris Džonson obećali da će podržati ovu inicijativu.

Makron je izjavio da se nada da će u narednim satima i ruski predsednik Vladimir Putin gotovo sigurno prihvatiti incijativu o globalnom prekidu vatre.

izvor: Tanjug, foto: ilustracija