Penzioneri će posle Uskrsa moći u šetnju - u posebno vreme i po posebnim pravilima


Želim da se zahvalim ljudima koji imaju preko 65 godina

Ministar Zlatibor Lončar objasnio je plan na koji način će populacija starija od 65 godina moći da izađe u polučasovnu šetnju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je gostujući u Dnevniku 2 na Radio-televiziji Srbije u sredu uveče, da se planiraju mere koje će starijima od 65 godina omogućiti da izađu iz svojih domova i da prošetaju.

Građanima starijim od 65 godina od početka vanrednog stanja u Srbiji, uzrokovanim pandemijom korona virusa, kao najugroženijoj populaciji, zabranjen je izalazak iz domova, osim u posebno predviđenim terminima za odlazak u prodavnice.

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, u četvrtak je objasnio ideju Vlade, koja će najverovatnije početi da se primenjuje u praksi posle Uskrsa.

"Želim da se zahvalim ljudima koji imaju preko 65 godina. Po svim analizama i ispitivanjima koje smo sproveli, to su ljudi koji su se striktno pridržavali mera Vlade i struke. Mi apsolutno razumemo njihove strpljenje i da sve što se dešava ima granicu. Posebno mislimo na njih i tražimo način da izađu na vazduh", rekao je Lonačar.

Ministar je objasnio na koji način je taj izlazak zamišljen.

"Da izađu ispred domova, stanova, kuća, da mogu u krugu od 300 do 400 metara da prošetaju i da budu pola sata napolju, ali bez kontakata. To bi se dešavalo u vremenu kada ostali ne mogu da izlaze, u vreme policijskog časa da slučajno ne bi došli u kontakt sa drugima. Da smanjimo rizik na najmanju moguću meru. To je radna verzija i mislim da će početi da se primenjuje posle Uskrsa", objasnio je Zlatibor Lončar.

izvor: agencije, foto: pasja1000, Pixabay