Ozbiljno kršenje svih zakona: Na Fruškoj gori pet požara - usred vanrednog stanja


U periodu od 4. do 8. aprila neodgovorno ponašanje posetilaca uzrokovalo je pet požara

Još nije utvrđena šteta od požara, koji je sinoć u večernjim satima buknuo u granicama zaštićene zone Nacionalnog parka "Fruška gora", na lokalitetu "Katanske livade", nedaleko od sela Čerević, i koji je zahvatio oko 20 hektara niskog rastinja.

U saopštenju Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora apelovalo je na građane da za vreme vanrednog stanja ne koriste područje tog nacionalnog parka na način koji je protivan Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije.

"Na području NP Fruška gora uočeno je okupljanje posetilaca radi boravka i rekreacije, a što je protivno Naredbi Vlade Srbije, koja je na snazi za vreme vanrednog stanja. U periodu od 4. do 8. aprila neodgovorno ponašanje posetilaca uzrokovalo je pet požara, koji su zahvatili 42 hektara površine Nacionalnog parka", poručuju iz NP Fruška gora.

Požar koji je buknuo sinoć oko 20 časova ugasili su oko ponoći pripadnici Čuvarske službe JP "Nacionalni park Fruška gora" i Vatrogasne brigade iz Beočina nakon četiri sata.

"Požar je usled prisustva vetra pretio da se proširi. Obaveštena je policija, a Komisija utvrđuje štetu", saopšteno je iz Nacionalnog parka.

Oni navode da su, po mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, požari koji su se desili početkom aprila ove godine obuhvatili neke od najznačajnijih stepskih i šumo-stepskih staništa u Nacionalnom parku "Fruška gora", livade kod Čerevića i Dumbova.

"U pitanju su lokaliteti koji se neposredno naslanjaju na šumska staništa, čineći sa njima neodvojivu ekološku celinu. Stepska travna staništa danas su veoma retka na prostoru cele Vojvodine, a vrste koje ih nastanjuju predstavljaju izuzetne retkosti i prema našim zakonima su strogo zaštićene", navode u NP.

Napominju da osim narušavanja stanja biljnog sveta i površinskog sloja zemljišta, požari koji se dešavaju u vreme kad se priroda budi i kada je aktivan veliki broj životinjskih vrsta, na ovakvim mestima uništava retke vrste paukova, skakavaca, osolikih muva, leptira i drugih beskičmenjaka, a pogotovo njihove larve.

Pored toga, uništena su gnezdilišta zaštićenih vrsta ptica, kao što su šumske ševe i vinogradske strnadice, kao i mesta na kojima se hrane ptice grabljivice, sokolovi i orlovi, navode u NP Fruška gora.

izvor, foto: Tanjug, agencije

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...