Otvaranje međugradskog i avio saobraćaja postepeno, što kasnije


Poslednji vikend sa ovako dugom zabranom

Članica Republičkog kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, izjavila je da se nazire kraj epidemiji novog korona virusa, ali je i pozvala na strpljenje još neko vreme, i navela da je sa stručnog aspekta i sledeći vikend ključan.

Upitana da li je ovaj, poslednji vikend sa ovolikim trajanjem zabrane kretanja, s obzirom da se približava proslava praznika rada, 1. maja, kao i slave Ðurđevdana, Kisić Tepavčević je za RTS kazala da je "sigurno da je ovo poslednji vikend sa ovako dugom zabranom".

"Nije popularno da se kaže, ali sa stručnog aspekta i sledeći vikend je nama ključan. Koliko će tačno trajati taj period ne bih znala u ovom momentu da kažem", navela je ona.

Povodom skorog otvaranja nekih vidova saobraćaja, koje su najavili nadležni, Kisić Tepavčević je kazala da će otvaranje međugradskog saobraćaja, kao i avio-saobraćaja, ići postepeno.

"To će biti postepeno, ali gledamo da ide što kasnije", kazala je ona i dodala da je svako otvaranje granica "potencijalno unošenje rezervoara zaraze".

Kako je navela, sada svako gleda da rešava epidemiološku situaciju na optimalan način "unutar svojih granica".

U svakom slučaju, dodaje, biće prisutan veliki stepen predostrožnosti i nadzora nad mogućim unošenjem infekcije u Srbiju.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Jaroslav Pap

Po 100 evra građanima Srbije 11. ili 12. maja