Od 4. maja kreće gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu - Kako će to izgledati u praksi...


Kako će to u praksi izgledati...

Od 4. maja kreće gradski saobraćaj u Novom Sadu i Kragujevcu, a 8. maja u Beogradu i Nišu.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević iz Instituta "Batut" kaže da će se ulaziti na jedna vrata, i da će oni koji nemaju masku moći tu da je uzmu.

"Biće potrebno da se održava razdaljina, a klimatizacija se neće koristiti. Ako vremenski uslovi dozvoljavaju, treba držati otvoren prozor", rekla je ona za RTS.

Od 11. maja počinju da rade i vrtići i produženi boravak u školama. Doktorka Kisić Tepavčević navodi da će se preduzimati mere kao kada dete duže vreme nije išlo vrtić: Pregled pedijatra, čišćenje svih prostorija, provetravanje, korišćenje dezobarijere i sredstava za dezinfekciju.

Preporuka je da se ne upotrebljavaju igračke koje ne mogu da se peru kao što su platnene i mekane igračke, a pravilo za spavanje je "glava-noge", kako bi se smanjio rizik.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević poručuje da je odgovornost za zdravlje dece i najbližih na nama.

I ministarka Zorana Mihajlović kaže da je sve spremno za pokretanje saobraćaja.

"Biće mnogo manje ljudi u autobusima zbog mera, gradovi su spremni, odvojen je prostor za vozače, putnike, važno je da međugradski saobraćaj funkcioniše bez obzira da li pričamo o određenim žarištima - svuda će početi da funkcioniše u skladu sa preporukama lekara", rekla je ministarka za RTS.

Prema njenim rečima, epidemiolozi su pripremili pravila u odnosu na prostor autobusa koliko će putnika biti, biće vrata na koja ulazite i izlazizte iz autobusa.

izvor: agencije, foto: NSinfo

Gradski prevoz se vraća u četiri faze - po prioritetima? Ograničen broj putnika, posebni uslovi...

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...