"Nemamo komprimise i mišljenje struke je jasno - Bilo kakvo okupljanje poveća rizik za nastanak infekcije"


Darija Kisić Tepavčević napominje da je jasan stav struke o molbi
Sinoda SPC o dopuštanju kretanja za Uksrs.

"Bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje će da poveća rizik za nastanak infekcije je nešto što je visok rizik za generalno zdravlje naše populacije u ovom momentu. Nemamo komprimise i mišljenje struke je vrlo jasno. Dosta vere i snage potrebno da se ponašamo kolektivno kako je najbolje za nas", ističe zamenica direktora "Batuta".


Epidemiolog Predrag Kon osvrnuo se na poruku koju je objavio na Fejsbuku.

"Napisao sam poruku nakon što sam bio izložen ozbiljnim kritikama koje nisu bile samo kritike nego su bili i napadi na ukupan rad kako mene lično tako i stručnog tima. Napisao sam da treba da preuzme neko ko to može bolje da radi jer je taj nivo bezobrazluka prevazišao ono što bi moglo da se prihvati. To je jedna strana te priče. To sam napisao mom ličnom, privatnom nalogu, a pored toga, duboko me pogodila molba Sinoda SPC o kojoj ćemo verovatno još pričati, jer potpuno negira sve ono što su dosadašnji pokušaji da se spase život i shvatajući da to te mere ima nerazumevanja u javnosti, osetio sam potrebu da se sklonim", istakao je Kon.

Naišao sam na veliku podršku predsednika.

Od poslednjeg izveštaja testirano 2.440 osoba, od kojih je 411 pozitivno. Hospitalizovano 3.006 pacijenata. Na respiratorima 131 pacijent. Ukupno testirano 23.398 osoba. U poslednja 24 sata preminulo još devet osoba.

izvor: agencije, foto: Vlada Srbije