Neke mere moraju ostati i posle ukidanja vanrednog stanja


Najvažnije da se ne ponavljaju ekcesne situacije

Epidemolog Predrag Kon izjavio je da se još uvek ne beleži kontinuiran pad u broju obolelih od virusa korona, ali da je situacija znatno bolja nego što je bila u petoj i šestoj nedelji, i da se može razmišljati o povratku uobičajenom načinu života, ali uz stalnu procenu rizika.

On je za TV Pink dodao da je najvažnije da se ne ponavljaju ekcesne situacije kao u proteklom periodu.

"Imamo situaciju koja jeste očekivana i ono što dolazi jeste opadanje te aktivnosti virusa ali imamo i dosta onih koji su još uvek u bolnicama i na respiratorima. Utisak je da novi pacijenti nisu tako teški, više ima srednjih i lakših nego što je bilo na samom početku", rekao je Kon.

Dodao je da život mora da počne i da se mora vraćati polako uobičajenom načinu života, ali uz stalnu procenu rizika.

"Najveći rizici su i dalje za uzrast preko 65 godina. Prvo se polazi od njih, takođe mora da se pokrene i ekonomski zamajac, kao i firme. Bitno je da vodimo računa o kolektivima osetljivih, kao i o samim zdravstvenim ustanovama", rekao je Kon.

Ističe da su od virusa korona do sada umrle 122 osobe, što je približno broju iz pandemije H1N1 iz 2009. godine i da zabrinjava što je smrtnih ishoda bilo i u starosnoj dobi do 39 godina.

"Kada se poredimo sa drugima, to nije tako loše što se brojki tiče, ali je svaki život koji se izgubi teška tragedija", rekao je Kon i dodao da se videlo da virus negde popušta, a negde se pojačava, zbog čega je važan oprez.

On ističe da će i dalje kada popuste mere morati da se koriste maske u gradskom prevozu, kao i u zatvorenom prostoru.

"Nećemo se rukovati i grliti, i to će trajati jedno vreme. Neće moći da se živi u vanrednom stanju, ali neke mere moraju ostati jer će biti i epidemije. Niko ne zna koliko će trajati. I u toku tog perioda moraju biti vanredne mere u smislu socijalnog distanciranja. Naučićemo drugačije da živimo sve dok ne dođemo u bezbednu zonu, ali to će potrajati", rekao je Kon.

Istakao je da će škole morati da rade, ali će se razmotriti kada i da li je epidemiološki bolje što kasnije. Kako kaže, radiće se onako kako mora i kako podaci nalažu, istakavši da će stav medicinske struke biti dosta tvrd.

"U toku sledeće jeseni i zime znaćemo više o tome kakav je virus, da li je opstao i kakvi su mu potencijali", rekao je Kon.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

Po 100 evra građanima Srbije 11. ili 12. maja