Neke mere će biti dugotrajne - ostaju i posle ukidanja vanrednog stanja


Mere će se popuštati u skladu sa tim parametrima

Lična zaštita i socijalna distanca biće neophodni i kada mere u borbi protiv virusa korona budu još blaže, smatra direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.

"Krajem idućeg meseca možemo da očekujemo veliku relaksaciju po pitanju svih negativnih posledica virusa", rekla je Jovanović za RTS.

Direktorka "Batuta" je rekla da je policijski čas uveden zato što je preporuka struke bila da se obezbedi socijalna distanca, kako bi se izbegao rizik da se virus prenese od asimptomatskih slučajeva.

Prema njenim rečima, podaci o broju zaraženih i teških slučajeva na respiratoru su pokazatelji da virus polako slabi i da se kolektivni imunitet povećava.

Mere će se popuštati u skladu sa tim parametrima, rekla je Jovanović, koja je na pitanje o otvaranju aerodroma rekla da će to biti povezano sa merama koje i druge zemlje budu preduzimale.

"Mi očekujemo veoma veliki pad u broju registrovanih slučajeva Covida-19 između 10. i 12. nedelje, odnosno da od testiranih mali procenat bude pozitivan", rekla je Jovanović.

Sada je, kako je navela, 7,4 pozitivnih na virus od ukupno testiranih, što je znatno manje nego ranije.

izvor: rts.rs, agencije